اینروزها صحبت از سیگنالهای بورسی، موضوع گپ و گفتگوی بسیاری از افراد جامعه در جمعها و محافل میباشد. بازار سرمایهگذاری در بورس بسیار داغ شده و طرفداران زیادی پیدا کرده است. از کاربران قدیمی بورس گرفته تا تازهواردهایی که برای افزایش سرمایه وارد این بازار شدهاند، همه و همه درگیر شاخصهای بورس در ایران شدهاند. در حال حاضر، به دلیل تلاش کلیهی شرکتها و فعالان اقتصادی و همچنین عرضهی سهام شرکتهای بزرگ، خوشبختانه حال بورس ایران خوب است. با این همه، سرمایهگذاری در بورس ایران و تغییر جهت نقدینگی به سمت این بازار، نگرانیهایی را هم به دنبال داشته است. قبل از آنکه به بررسی این مسائل بپردازیم، بهتر است کمی بیشتر راجع به بورس و بازار آن صحبت کنیم. با این مطلب از سایت آموزش و استخدام چراغ همراه باشید.
بورس چیست؟

تاریخچهی تشکیل بورس در ایران به سال ۱۳۴۶ باز میگردد. نخستین بار در پانزدهم بهمن ماه همان سال، بورس اوراق بهادار تهران با انجام چند معامله بهطور رسمـی فعالیت خود را در ایران آغاز کرد. این معاملات بر روی سهام بانک توسعهی صنعت و معدن که بزرگترین مجتمع واحدهای تولیدی و اقتصادی در آن زمان به شمار میرفت، انجام پذیرفتند. در آن زمان بازارها محدود بودند و افراد در مکانهای خاص و معینی به صورت سنتی معاملات را انجام میدادند. اما امروزه، سرمایهگذاری در بورس و تقریباً تمام خرید و فروشها بهصورت آنلاین و اینترنتی در این بازار انجام میشوند. مهم نیست که شما در کدام نقطه از دنیا باشید. فقط کافی است تا به اینترنت پرسرعت دسترسی داشته باشید تا در قالب این شبکهی ارتباطی به بازار بورس دسترسی داشته باشید و به کارتان ادامه دهید.
بنابراین امروزه برای سرمایهگذاری در بورس محدویت مکانی وجود ندارد. بازار بورس، در ذهن اکثر مردم به بازاری اشاره دارد که در آن خریداران و فروشندگان اوراق بهادار (مانند سهام) گرد هم میآیند و به معاملهی داراییهای خود میپردازند. داراییها به دو نوع کلی در بازارها تقسیم میشوند. دارایی های واقعی و دارایی های مالی. داراییهای واقعی همان داراییهای فیزیکی هستند. مثل زمین، ملک و انواع کالا مانند ماشین، لوازم خانگی و… . در مقابل، داراییهای مالی، همان داراییهای کاغذی یا بهتر بگوییم اسنادی مانند سهام و اوراق مشارکت هستند. منظور از بورس، همان بازاری است که در آن داراییها مورد معامله قرار میگیرند. از این رو بازار بورس به سه دسته تقسیمبندی میشود:
بازار بورس به ۳ دسته تقسیم میشود
بورس ارز
برای سرمایهگذاری در بورس ارز، همانگونه که از نام آن مشخص است، کار خرید و فروش ارز و پولهای خارجی انجام میگیرد. این نوع از بورس که در حال حاضر در کشور ما فعال نیست، اما در کشورهای پیشرفته فعالیت چشمگیری دارد. دربارهی اینکه چرا در برههی کنونی، بورس ارز در کشور نداریم، چهار عامل کلیدی و مهم وجود دارد. از آن جمله میتوان به چند نرخی بودن ارز در کشور، شرایط پرتنش بینالمللی فعلی، نرخ تورم بالا و موضوع پشتیبانی یا عدم پشتیبانی ذخایر ارزی کشور از این بازار اشاره کرد.
بورس کالا
این نوع از بورس همانطور که از نامش پیداست، بازاری است که در آن خرید و فروش کالاهای معین صورت می گیرد و به طور دائم و منظم فعال میباشد. برای سرمایهگذاری در بورس کالا، معمولاً مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار میگیرند. آنچه که در این بورس انجام میشود شبیه معامله در بازار پول است. هر بورس کالایی با نام همان کالایی که مورد معامله قرار میگیرد، نامگذاری میشود. مثل بورس نفت، بورس گندم و بورس پتروشیمی.
بورس اوراق بهادار
سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار به معنای معاملهی داراییهای مالی از قبیل سهام، اوراق مشارکت و… میباشد که تحت ضوابط و مقررات خاص انجام میشوند. این نوع از بورس، یک بازار منسجم و پویاست. منظور از « بورس اوراق بهادار» در ایران، همان بازار خرید و فروش اوراق بهادار است که به طور رسمی و دائمی در محل معینی تشکیل میشود.
آیا شما هم به سرمایهگذاری در بورس فکر میکنید؟

بازار سرمایه و بورس ایران در عمر ۵۳ سالهی خود شاهد تجربه کردن دوران خاص و بینظیری بوده است. طی سالهای اخیر عواملی همچون افزایش میزان نقدینگی وارد شده به بازار سرمایه، رشد تعداد صنایع و شرکتهای فعال در این بازار و اعتماد بالای مردم به بورس موجب شده است که اقبال اکثریت جامعه برای سرمایهگذاری در بورس بیش از هر زمان دیگری باشد. شما چطور؟ آیا تب بورس این روزها به شما هم سرایت کرده است؟ شاید جزو آن دسته از افرادی باشید که به تازگی در این بازار ورود کردهاند و قصد سرمایهگذاری در آن را دارند. یا اینکه ممکن است از جمله افراد با سابقه در بازار سرمایه باشید؛ که در این صورت، قطع به یقین استقبال گستردهی مردم از بورس و حجم بالای تازهواردها در این بازار شما را شگفتزده کرده است و بارها مخاطب سوالات آنان قرار گرفتهاید.
البته این امکان هم وجود دارد که شما جزء هیچکدام از دستههای بالا نباشید و تنها اخبار رسانههای مختلف را دنبال کرده باشید. بنابراین، حتماً این روزها اظهارنظرات مکرر مسئولین اقتصادی کشور راجع به بازار سرمایه، زیاد به گوشتان خورده است. تحلیلگران در واکنش به شرایط فعلی بازار داغ بورس، مواضع مختلفی را در پیش گرفتهاند. اغلب آنها از رونق بازار سرمایهگذاری در بورس گفتهاند و اثرات آن بر آیندهی اقتصاد را مثبت پیشبینی کردهاند. اما در مقابل، برخی دیگر نیز با توجه به عواقب احتمالی ورود حجم بالای تقاضای تازهواردها به بازار هشدارهایی دادهاند و گاهی بر طبل بورس هراسی میکوبند! اما با وجود تمام فراز و فرودهایی که در این بازار پرتلاطم وجود دارد، انتخاب یک مسیر منطقی موفقیت را برای هرکسی به ارمغان خواهد آورد. پس اگر شما هم مایل به سرمایهگذاری در این بازار هستید، قبل از هر چیزی باید آموزش ببینید و تجربه کسب نمایید.
چرا برخی از افراد از سرمایهگذاری در بورس میترسند؟
در این بخش به بررسی برخی از عواملی میپردازیم که موجب ایجاد تردید و ترس در دل برخی از افراد برای سرمایهگذاری در بورس شده است. چه شخصی که تازه میخواهد وارد بازار بورس شود و چه سهامداران و کاربران با تجربهی بورسی، ممکن است بارها سوالات مشترکی به ذهنشان رسیده باشد و آنها را نسبت به بازار بورس دلسرد کرده باشد.
آیا قیمت سهام بورس دستکاری شده است؟

همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، متاسفانه این روزها رشد پر سرعت بازار سرمایه این شائبه را در ذهن برخی از افراد ایجاد کرده است که دولت در حال تنظیم قیمت سهام میباشد! اما بر اساس اظهارات مدیرعامل شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس در رابطه با رد این ادعا، باید گفت که مکانیزم قیمت گذاری در بازار سهام بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود. بنابراین، هیچکس قادر به دستکاری قیمت در این بازار نخواهد بود. اگر کمی عمیقتر به این موضوع نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که عامل اصلی رشد قیمتها این است که در حال حاضر حجم بسیار بالایی از نقدینگی به سمت بازار سهام حرکت کرده است. از طرفی، با توجه به رشد قیمت کالاها در بازارهای جهانی، نوسانات قیمت نفت و همچنین رکود حاکم بر بازارهای سرمایهگذاری دیگری همچون مسکن، دلار و طلا موجب حرکت سرمایههای موجود به سمت بازار بورس شده است.
آیا شاخص بورس حباب دارد؟
با توجه به رشد بیوقفهی این روزهای بازار سرمایه، بسیاری از سهامداران گمان میکنند که در قیمت سهام حباب ایجاد شده است. در واقع، آنها از احتمال افت پرشتاب شاخص بورس میترسند و نگران هستند که سرمایههای خود را که با امید وجود روزهای سبز وارد این بازار کرده بودند از دست بدهند. در پاسخ به این افراد نیز گفته شده است که در هر بازاری کالای مرغوب و نامرغوب وجود دارد. بنابراین، سهامداران برای سرمایهگذاری در بورس باید به سودآوری شرکتها توجه نمایند و هر سهمی را خریداری نکنند. چرا که بورس همانطور که بهترین جا برای سرمایهگذاری است، بدترین جا برای شکست نیز میباشد. پس اگر سهام نامرغوب در بورس نخرید، شکست نخواهید خورد. شرکت در دورهی آنلاین آموزش بورس به شما کمک میکند تا با آگاهی و اطلاع کافی، سهامهای مرغوب را از نامرغوب به خوبی تشخیص دهید.
ورود تازهواردها و تشدید هیجان برای سرمایهگذاری در بورس

همزمان با ورود سهامداران جدید به بورس، موجی از هیجان در میان کاربران بورسی ایجاد شده است که آیا این گروه می توانند کلیت بازار را دچار هیجان کنند؟ در واقع، برخی از سهامداران با توجه به استراتژیهای غالب سهامداریشان حق دارند که نگران تشدید این حرکات احساسی در بازار سرمایه باشند. به هرحال بازار امسال نسبت به سالهای گذشته با تغییر شکل ارزشگذاری همرا بوده است. با ورود سرمایهگذاران خرد به بازار مدل ارزشگذاری در سهمها به سمت ارزش جایگزینی رفته است و بسیاری از سهمها با وجود رشد زیادی که داشتند باز هم خریدار دارند. بنابراین، افراد باید سعی کنند تا از بروز رفتارهای هیجانی در راستای سرمایهگذاری در بورس جلوگیری کنند.
آموزش راه و رسم سهامدار شدن و سهامدار ماندن
سهامداری بلند مدت، رمز رستگاری و موفقیت برای سرمایهگذاری در بورس است. اگر سرمایهی مازاد خود را وارد بورس نمایید و آموزشهای لازم را ببینید میتوانید سبدی از سهام موفق و آیندهدار را تشکیل دهید. در این صورت، مطمئن باشید که هیچ آسیبی از بورس به شما نخواهد رسید. به بیان سادهتر اگر با مبلغی وارد بورس شوید که در بازهی زمانی طولانی (بیش از یک سال) به آن نیازی نداشته باشید و بتوانید مقاومت کنید، بورس برای شما سودآور خواهد بود. اما فرض کنید مبلغی را که مربوط به چک یک ماه بعد شما میباشد، اکنون وارد بورس نمایید. با این تفکر که ۲ الی ۱۰ درصد هم سود نمایید. اما با توجه به فراز و فرودهای بورس، احتمال اینکه با انجام این کار در کوتاهمدت با شکست مواجه شوید، بسیار بالا خواهد بود. شکستهایی همچون چک برگشتی و بی اعتبار شدن که برای هر شخصی، جبران ناپذیر میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و آموختن اصول و تکنیکهای لازم برای سرمایهگذاری در بورس و رسیدن به موفقیت میتوانید از فیلم آموزشی بورس استفاده نمایید. در این آموزشهای ویدئویی، هر آنچه را که برای ورود به بورس نیاز دارید به شما آموزش داده خواهد شد.
مثالی از سرمایهگذاری در بورس در طولانی مدت

در این بخش با تحلیل نمودار بورس طی دو سال گذشته در کشور، به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که چطور سرمایهگذاری در بورس در طولانی مدت، سودآور خواهد بود؟ با مشاهدهی این نمودار، متوجه خواهید شد که شاخص بورس در کشور در فروردین ۱۳۹۷، چیزی در حدود ۹۶.۰۰۰ واحد بوده است. در حالیکه این شاخص هماکنون به ۹۷۶.۰۰۰ واحد افزایش یافته است. یعنی سرمایهای که طی دو سال ۱۰ برابر شده است. حال خودتان قضاوت کنید که چنین سرمایهای ارزش تامل و صبر کردن را دارد یا نه؟ البته همانطور که پیش از این هم اشاره شد، دسترسی به چنین سودهای خوبی یک شرط دارد. شما باید حواستان باشد که بر روی سهام بد سرمایهگذاری نکنید!
یک نمونهی موفق از سرمایهگذاری در بورس
با ورود به tsetmc که سایت مدیریت فناوری بورس میباشد، اگر سابقهی سهام مخابرات را مورد تحلیل و بررسی قرار دهید، صف خرید را مشاهده خواهید کرد که در هر روز افزایش ۵ درصدی قیمت داشته است. در تاریخ ۲۶/۱۲/۹۸ آخرین قیمت معامله ۶۲۸.۵ تومان بوده است. پس از آن معاملات رشد خود را شروع کردهاند و تا تاریخ ۲۴/۲/۹۹ که قیمت معامله به ۱.۳۸۰ تومان رسیده است. یعنی چیزی در حدود دو برایر طی دو ماه سهامداری، نصیب کسانی که به سرمایهگذاری در بورس مخابرات پرداخته بودند، شده است. در تاریخ دیگری در مهر ماه سال ۱۳۹۷ این سهام تقریباً ۲۸۰ تومان بوده است. با اینکه در هشتم مهر ماه سال ۹۷ این سهام ۲۰ درصد (از ۱۹۵.۰۰۰ واحد تا ۱۵۶.۰۰۰) سقوط داشته است، هم اکنون قیمت آن به بیش از ۴ برابر (۱.۳۸۰ تومان) رسیده است؛ این یعنی سود در طولانی مدت حتی با وجود اصلاحات.
این مثال به خوبی صحبتهای مدیرعامل شرکت اطلاع رسانی وخدمات بورس را تایید میکند که اصرار بر این داشتند تا سهامدار ماندن را آموزش دهید. سبد گردان تشکیل دهید و هیچ ترسی از بورس نداشته باشید. حتی اکنون که به مرز روانی ۱۰۰۰.۰۰۰ واحد رسیده است و آن را هم رد کرده است. از این رو ما در سامانه چراغ بر آن شدیم تا با قرار دادن ویدیو آموزشی بورس در بخش آموزش سامانه، اطلاعات مفیدی را در اختیار علاقهمندان به سرمایهگذاری در بورس قرار دهیم. جهت آشنایی با ابزارها و روشهای موفقیت در بورس میتوانید از این دورهی آموزشی مفید استفاده نمایید.
سخن آخر
نوسان و فراز و نشیب، ذات اصلی بورس میباشد که سهامداران باید برای سرمایهگذاری در بورس به آن توجه داشته باشند. کسانی که وارد بازار سرمایه می شوند، باید بدانند که این بازار مانند بازار بانکی نیست که سود مطمئن و مشخصی را به صورت ماهانه به سرمایهگذاران پرداخت نماید. آنها همچنین لازم است تا در کنار این موارد، مفهوم ریسک و بازده را در نیز در نظر بگیرند. در واقع، ریسک ضرر و زیان را باید به جان خرید. چرا که این بازار در کنار روزهای سبز، روزهای قرمزی هم دارد. چراغ به عنوان پیشرفتهترین سامانه آموزش و کاریابی در ایران به شما توصیه میکند که برای دستیابی به سودهای مطمئن، سرمایههای مازاد خود را وارد بورس نمایید. مبادا سرمایههای اصلی خود را به پول تبدیل کرده و این بازار نمایید. چرا که بازار بورس محل سرمایهگذاری سرمایههای اصلی زندگی همچون مسکن، خودرو و … نمیباشد.