موفقیت در بازارهای مالی مثل بازار بورس تا حد زیادی به توانایی تحلیل شما بستگی دارد. اگر شما بتوانید در مناسبترین زمان ممکن سهمی را خریداری کرده و در زمان مناسبتری آن را به فروش برسانید، در این بین از روند صعودی آن سهم سود خوبی دریافت خواهید کرد. همانطور که بارها در مقالات آموزشی اشاره کردیم، سود بردن در این بازار، تنها با شناخت ابزارهای تحلیلی و استفادهی درست از آنها میسر خواهد شد. تا پیش از این راجع به ابزارهای تحلیلی زیادی در بورس صحبت کردهایم. اما امروز و در این مقاله از سری مقالات آموزش بورس در چراغ به سراغ یکی دیگر از این ابزارهای کاربردی، تحت عنوان تریگر در تحلیل تکنیکال رفتهایم و بهصورت جامع آن را بررسی خواهیم کرد. پس اگر شما هم در حال فراگیری تکنیکهای تحلیل در بورس هستید، مطالعهی مفهوم «تریگر» در ادامهی این مطلب را از دست ندهید.
تریگر در تحلیل تکنیکال چیست؟
واژهی تریگر (Trigger)، از لحاظ لغوی به معنای «ماشه» است. معمولاً شکارچی مدتی دست به ماشه، صید خودش را زیرنظر میگیرد و در زمانی که احتمال شکار بالا باشد، ماشه را فشار میدهد. یک تریدر خوب هم دقیقا مانند یک شکارچی عمل میکند، سهام را زیر نظر میگیرد و در موقعیت مناسب اقدام به خرید و فروش مینماید. تریگر در تحلیل تکنیکال به نقاط یا نواحی اطلاق میشود که معاملهگران بر اساس استراتژی معاملاتی خود در آن محدودهها اقدام به ورود یا خروج از سهم میکنند؛ در واقع، تریگر شرطهای ورود و خروج به یک معامله است.
نحوه استفاده از تریگر در معاملات
همانطور که گفتیم، استفاده از تریگر در تحلیل تکنیکال به تحلیلگران کمک میکند تا علاوه بر تشخیص زمان مناسب برای ورود به سهم، زمان خروج از آن را هم تعیین کنند. برای استفاده از تریگر راهها و ابزارهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت. اما پیش از استفاده از این ابزارها برای تریگرگیری، لازم است تا شما یک استراتژی معاملاتی برای خودتان تعیین کنید تا بتوانید از تریگرهای شخصی خود به نحو احسن سود ببرید. داشتن استراتژی معاملاتی به این معنی است که شما خود را ارزیابی کرده و ببینید انتظار چهمقدار سود را از معامله دارید. ممکن است شخصی به دریافت سود ۳۰ یا ۴۰ درصد رضایت دهد. اما در مقابل شخصی هم باشد که به سودهای زیر ۵۰ درصد قانع نشود. مشخص بودن استراتژی معاملاتی به شما کمک میکند تا ریسک معاملات خود را با استفاده از تریگرگیری کاهش داده و سود کنید.
💡 نکته: یادتان باشد که مقدار یا نقطهی Trigger به شیوهی تحلیل هر فردی بستگی دارد. بنابراین این امکان هم وجود دارد که تریگر هیچ یک از تحلیلگران در بورس یکسان نباشد؛ یعنی تریگر ورود یکی با تریگر خروج دیگری برابر باشد.
انواع تریگر در تحلیل تکنیکال
با توجه به استراتژی افراد در استفاده از تریگر در تحلیل تکنیکال میتوان تریگرها را به انواع مختلفی تقسیم کرد که مهمترین آنها عبارتند از:
۱. تریگر کندلی
در این نوع از تریگر در تحلیل تکنیکال معاملهگر باید تسلط کافی بر روانشناسی کندلها داشته باشد و کندلهای بازگشتی و ادامه دهنده را بهخوبی بشناسد. از قدرتمندترین تریگرهای کندلی، کندل اینگالفینگ یا پوششی است که نشان دهندهی تصمیم قاطع بازار برای ورود در نقطهی مورد نظر است. همانطور که در نمودار زیر مشخص شده است، در دو نقطه، کندلهای پوششی صعودی ایجاد شده و میبینید که مثلاً سهم در نقطهی B در حال اصلاح بوده و در این نقطه از ۵- استارت زده و تا صف خرید با قدرت حرکت کرده است و کندل اینگالفینگ را بهوجود آورده است. این میتواند یکی از نشانههای بازگشت پرقدرت سهم باشد که بعد از آن میتوان با خیال راحت وارد سهم شد و سودهای خوبی را بهدست آورد.

👈📘 برای آشنایی با مفهوم کندل اینگالفینگ در تحلیل تکنیکال و انواع آن کلیک کنید.
۲. تریگر خط روند (Trigger Line)، از انواع تریگر در تحلیل تکنیکال
تریگر خط روند (Trigger Line)، از مهمترین انواع تریگر در تحلیل تکنیکال میباشد که تریدرها خیلی از آن استفاده میکنند. این تریگر ممکن است برای سطوح افقی یا خطوط روند باشد. در حالتیکه سطوح افقی مدنظر باشد، نمودار به سطوح قیمتی ثابت، واکنش نشان خواهد داد. به طور مثال، در این نمودار مشاهده میکنید که نمودار قیمت به قیمت حدود ۴۰۰۰ ریال، برای ۳ بار در نقاط A و B و C واکنش نشان داده و در نهایت در نقطهی C، سطح قیمت شکسته شده و تریگر صادر میشود و میتوان با خیال راحت وارد سهم شد.

اما در حالتی که خطوط روند مدنظر باشد، نمودار به سطوح قیمتی که در برخورد با خط روند ایجاد میشود، واکنش نشان خواهد داد. برای مثال در نمودار زیر بعد از اینکه نمودار قیمت چندین بار با خط روند تماس پیدا میکند، در نهایت آن را در نقطهی مشخص شده میشکند و بعد از یک پولبک، ادامهی روند صعودی خود را در پیش میگیرد. پس خطوط روند در استفاده از این نوع تریگر در تحلیل تکنیکال بسیار مهم هستند و بعد از شکسته شدن آنها، تریگر صادر میشود و تصمیمگیری برای انجام معامله انجام خواهد شد.

در نمودار بعدی که مشاهده میکنید، یک خط روند معتبر دیده میشود که در چهار نقطه، نقش حمایتی را ایفا میکند و بعد از اینکه این خط روند، در نقطهی T شکسته میشود، تریگر صادر خواهد شد و خط روند نقش مقاومتی را خواهد داشت. اگر سهامدار چنین سهمی باشید میتوانید در نقطهی T یا در نقطهی بعدی که پولبک اتفاق میافتد، خروج زده و از سهم خارج شوید. اگر هم بازار فارکس یا دوطرفه باشد که در این نقطه میتوان پوزیشن فروش گرفت. چرا که بعد از این نقطه ریزش بزرگی در سهم رخ داده است.

۳. تریگر الگوهای قیمتی
تریگر الگوهای قیمتی هم از انواع تریگر در تحلیل تکنیکال میباشد که در میان تحلیلگران بازار بورس ایران و همچنین فارکس از محبوبیت بالایی برخوردار است. از مهمترین الگوهای قیمتی میتوان به الگوی پرچم، الگوی کنج، الگوی سروشانه و الگوی مثلث اشاره کرد. هر یک از این الگوهای قیمتی، تریگرهای متفاوت دارند.
برای مثال در نمودار زیر الگوی مثلث متقارن را مشاهده میکنید که بعد از شکست ضلع بالایی مثلث، تریگر ورود صادر میشود.

در این شکل هم الگوی پرچم را مشاهده میکنید که بعد از شکست پرچم، تریگر ورود در نقطهی T صادر میشود.

نمودار قیمتی زیر هم الگوی کنج در تایمفریم هفتگی تشکیل داده که بعد از شکست ضلع بالایی در نقطهی T، تریگر ورود صادر میشود.

در شکل زیر هم الگوی سروشانهی معکوس را مشاهده میکنید که بعد از شکست خط گردن توسط نمودار قیمتی در نقطهی T و پولبکی که اتفاق میافتد، تریگر ورود صادر میشود و بعد از آن نمودار صعودی میشود.

۴. تریگر اندیکاتورها، از انواع تریگر در تحلیل تکنیکال
نوع دیگری از تریگر در تحلیل تکنیکال میباشد. همانطور که میدانید، اندیکاتورها از مهمترین ابزارهای تحلیل بازار سهام هستند. از اندیکاتورها میتوان بهعنوان بخشی از استراتژی معاملاتی خود استفاده کرد. از این رو از اندیکاتورها هم میتوان تریگر ورود یا خروج گرفت. تریگر اندیکاتور مکدی، RSI و Moving Averageها از مهمترین این تریگرها هستند. در نمودار زیر با استفاده از اندیکاتور Moving Average، میتوان تریگر ورود یا خروج گرفت. بهاین صورت که وقتی MA سریعتر که با رنگ قرمز مشخص شده، MA کندتر که سبزرنگ است را به سمت بالا در نقطهی T1 میشکند، تریگر ورود صادر شده و امکان خرید فراهم میشود.

اما پس از گذشت مدتی و همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، MA سریعتر که با رنگ قرمز مشخص شده، MA کندتر که سبزرنگ است را رو به پایین میشکند و درست در همین زمان و در نقطهی T2، تریگر خروج از معامله صادر میشود.

👈📒 همچنین بخوانید: آشنایی با اندیکاتورهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال
سخن آخر
در این مقاله از سایت آموزش چراغ با مفهوم تریگر در تحلیل تکنیکال، انواع و کاربردهای آن آشنا شدید. گفتیم که مهمترین مزیت استفاده از تریگرها این است که ریسک معاملات را کم میکنند و در کمترین زمان ممکن میتوان سود خوبی را با کمک آنها بهدست آورد. دقت داشته باشید که Trigger به ابزار نموداری خاصی وابسته نیست و هیچ قانون خاصی ندارد؛ یعنی میتواند توسط تمام ابزارهای تحلیلی و نموداری مورد ارزیابی قرار بگیرد که راجع به مهمترین آنها در این مطلب صحبت شد. چنانچه شما مخاطب عزیز، در مراحل ابتدایی فراگیری تحلیل تکنیکال هستید و هنوز نمیدانید که چگونه از ابزارهای نامبرده در این مقالهی آموزشی برای تعیین Trigger استفاده کنید، میتوانید از مقالات و یا آموزشهای ویدیویی تحلیل تکنیکال در چراغ کمک بگیرید.
چراغ، بهعنوان پلتفرم آموزش و کاریابی در تلاش است تا با بیان نکات آموزشی مهم در زمینهی کار و سرمایهگذاری به شما برای رسیدن به موفقیت در این زمینهها کمک نماید.