مادران شاغل، علاوه بر اینکه باید در محیط کار تمرکز کافی داشته باشند، نیاز دارند تا بخشی از انرژی خود را نیز برای کارهای منزل و نگهداری از فرزندان اختصاص دهند. از آنجایی که محیط کار پر از چالشهای گوناگون است، بسیاری از مادران نمیتوانند آنطور که باید و شاید برای فرزندان و خانواده خود وقت صرف کنند. این قضیه تنها به مادرانی که خارج از خانه کار میکنند محدود نشده است. ۱۸ درصد مادرانی که کار پارهوقت دارند و ۱۱ درصد مادرانی که از خانه دورکاری میکنند هم اعتقاد دارند کارشان بر روی روابط خانوادگیشان تاثیر گذاشته است. در این مقاله سایت استخدامی چراغ ما راهکارهایی به مادران شاغل معرفی خواهیم کرد که به آنها کمک میکند فعالیتهای کاری و خانوادگی را از هم جدا کرده و اولویتبندی داشته باشند. این ۸ راهکار باعث میشود تا یک مادر جدا از وظایفی که در بیرون خانه دارد، بتواند نقش خود در خانواده را نیز به خوبی ایفا کند.
۱. مادران شاغل بدانید که شما هم مانند بقیه مرتکب اشتباه میشوید

برخی مادران فکر میکنند که کار کردن آنها منشا به وجود آمدن بسیاری از مشکلات خانوادگیست. مسائل کاری سبب میشود تا خانومها زمان کمتری به مسئولیتهایی مانند تربیت کودک اختصاص دهند. شاید این مثال برای مادران شاغل خیلی آشنا باشد که فرزندشان از آنها تقاضایی دارد اما به دلیل مشغولیتهای بیرون از خانه، مادر قادر به انجام آنها نیست. تنها نکتهای که ميتواند این مشکل را رفع کند، برنامه ریزی و اولویتبندی کارهاست. اگر این موضوع درست انجام شود، آن زمان است که مادرها میتوانند وقت بیشتری برای بازی با فرزندان خود داشته باشند و مسئولیتهای مادری خود را به نحو احسن انجام دهند.
بدون شک فرزند ارزشمندترین دارایی یک مادر است و هیچ مادری کار را به خانواده ترجیح نمیدهد. اما اگر احساس میکنید که مسائل کاری جلوی توجه شما به فرزندانتان را میگیرد، چاره کار، حذف صورت مسئله و امضای فرم استعفا نیست.
بیایید این موضوع را با یک مثال بررسی کنیم. اگر یک شرایط اضطراری در یک پرواز به وجود بیاید، از والدین درخواست میشود که اول ماسک اکسیژن را بر روی دهان خود قرار دهند و پس از آن به اطرافیان خود کمک کنند. موضوع این نیست که جان خود انسان از سایرین با ارزشتر است. بلکه بحث اینجاست که اگر در برخی شرایط اولویتبندی رعایت نشود، ممکن است به جای یک نفر، چندین نفر آسیب ببینند. به همین دلیل است که مادران شاغل باید هدف خود را به خوبی بشناسند و بدانند که قدم گذاشتن در مسیر پیشرفت ممکن است با سختیهایی نیز به همراه باشد.
۲. روحیه خود را بالا نگه دارید
شرایط کاری همواره در حال تغییر است. به همین دلیل زمانهایی وجود دارد که مادران شاغل مجبور هستند فرزندان خود را نبینند. همین بحث باعث به وجود آمدن حس عذاب وجدان در مادران شاغل میشود. اما نکته اینجاست که اگر افراد هدف خود از کار کردن را دائم یادآوری کنند، روحیه بالاتری در زمان کار خواهند داشت و در نتیجه، به نتایج بهتری دست پیدا میکنند. در چنین شرایطی، مادران شاغل باید همواره به این موضوعات فکر کنند.
- هر روز صبح، چه عاملی به شما انگیزه میدهد تا کار خود را شروع کنید
- دستآوردهای کاری شما کدام است و چه تغییراتی را در شما ایجاد کرده است؟
- حضور شما در محیط کار تا چه میزان ارزشمند است؟
- چرا شما خواستید که در کنار مسئولیت مادری، کار در محیط بیرون خانه را نیز تجربه کنید؟
پاسخ دادن به این سوالات میتواند به شما کمک کند تا در تصمیمگیریهای خود عجولانه عمل نکنید و کار و خانواده را دو محیط جدا در نظر بگیرید که در هر دو آنها میتوانید به عنوان یک فرد شاغل و یک مادر دلسوز، موفق باشید. اگر احساس میکنید که در طول این مسیر اشتباهاتی مرتکب شدهاید، به گذشته برگشته و آنها را بررسی نمایید.
۳. از افرادی که شرایط شما را درک نمیکنند، فاصله بگیرید

همه ما در اطرافمان افرادی را داریم که همیشه انرژی منفی به ما منتقل میکنند. چنین شخصیتهایی نه تنها جلو پیشرفت ما را میگیرند، بلکه انگیزه ما برای ادامه مسیر را نیز دستخوش تغییر قرار میدهند. پس بهترین کار برای مادران شاغل این است که حرفهای منفی شخصیتهای سمی اطرافشان را نادیده بگیرند و فاصله خود را از این افراد حفظ کنند.
۴. با افراد مختلف مشکلات خود را بررسی کنید

مادران شاغل به صورت مداوم مورد سوال و قضاوت اعضای خانواده و فامیل قرار میگیرند. در بسیاری از شرایط، این افراد در نقش مشوق ظاهر شده و تلاش میکنند مادران شاغل را در مسیری که در آن قرار گرفتهاند، یاری کنند. اما اگر شرایطی به وجود آمد که توصیههای این افراد کارساز واقع نشد، بسیاری آدمهای با تجربه نیز وجود دارند که میتوانند تجربیات خود را به رایگان در اختیارشان بگذارند. کارشناسان یا افراد با تجربه میتوانند با در اختیار گذاشتن دانش خود، راه را برای مادران شاغل هموارتر کنند.
اینکه یک مارد شاغل چگونه به حرفهای اطرافیان واکنش نشان دهد و چه پاسخی در قبال نظرات آنها داشته باشد، نیاز به تمرین و تجربه شرایط مختلف دارد.
۵. یک روز مرخصی بگیرید و با کودکانتان وقت بگذرانید
اگر از نبودن در کنار فرزندانتان عذاب وجدان دارید، هیچ کاری بهتر از این نیست که یک روز کامل را در کنار آنها بگذرانید. این کار باعث شکل گیری یک ارتباط عمیقتر میان شما و فرزندتان میشود و شناختتان را از شخصیت ایشان گسترش میدهد.
اگر فرزند خردسالی دارید، بهتر است از این روز تعطیل نهایت استفاده را بکنید. برنامه را طوری تنظیم کنید که بتوانید تا حد ممکن با یکدیگر تفریح کنید و از این کار لذت ببرید. اگر فرزند شما یک نوجوان است، وظیفه برنامه ریزی را به عهده وی بگذارید و از او درخواست کنید که فعالیتهای مورد علاقهاش را برای شما لیست کند تا بتوانید در کنار یکدیگر، آنها را انجام دهید.
اگر جزو آن دسته از مادران شاغل هستید که به دلیل سنگینی وظایف نمیتوانید یک روز کامل در کنار فرزندانتان باشید، بهتر است برنامههای تفریحی خود را به ساعات اولیه صبح یا ساعات پایانی شب منتقل کنید. یا اینکه هر چند وقت یک بار، آخر هفتههای خود را به جای استراحت مطلق، به بازی با کودکانتان اختصاص دهید.
۶. به خودتان یادآوری کنید که هر کسی در زندگی، چالشهایی دارد
وقتی مادران شاغل در سر دو راهی کار و خانواده قرار میگیرند، سادهترین تصمیم شاید این باشد که از کار خود کنارهگیری کرده و تنها مسئولیت مادر بودن را انجام دهند. ولی مشکل اینجاست که انجام وظایف مادری به صورت تماموقت هم یک کار بسیار سنگین است و مادران در شرایط مختلف، فشارهای کوچک و بزرگ فراوانی را تحمل میکنند. هر چه تعداد بچهها بالاتر باشد، این استرس بیشتر خواهد شد. با نگاهی به این شرایط، متوجه میشویم که مادران شاغل در صورت رعایت یک تعادل نسبی، میتوانند علاوه بر انجام وظایف کاری خود، محیط خانه و خانواده را نیز به درستی مدیریت کنند.
۷. ارتباط خود را از هر طریقی با اعضای خانواده حفظ کنید

مادران شاغل به طبع زمان کمی را در کنار خانواده و کودکانشان سپری میکنند و ممکن است برخی از لحظههای جذاب بزرگ شدن ایشان را به واسطه کارشان از دست بدهند. این حقیقت باید توسط مادران شاغل پذیرفته شود. این افراد نباید مشکلی با این موضوع داشته باشند و باید خود را قانع کنند که زندگی یک تجارت است و انسانها در قبال چیزهایی که از دست میدهند، یک سری موفقیتها به دست میآورند.
اما برای اینکه بتوانید به مهر مادری که در وجودتان دارید پاسخ بدهید، میتوانید از ابزارهای ارتباطی استفاده کنید. شاید فرزند شما بتواند در زمانهای استراحت بین کلاسهایش در مدرسه یا زمانی که در خانه است، با شما تماس ویدیویی برقرار کرده و احساساتش را در میان بگذارد.
۸. مادران شاغل بدانید که شرایط دائما در حال تغییر است
سرعت تغییر زندگی بشیریت به قدری زیاد شده که هر روز خبرهای جدیدی در حوزههای مختلف به گوش میرسد. بسته به شرایط بازار کار و میزان تحمل افراد در شرایط نامطلوب، مادران شاغل ممکن است هر لحظه تصمیم بگیرند که از کار خود کنارهگیری کنند. شرایط فرزندان هم همواره ثابت باقی نمیماند و با بیشتر شدن سن، روز به روز به تنوع درخواست آنها اضافه میشود.
همین موضوعات باعث میشود تا شما امیدوار باشید که شرایط سخت و دوری از خانواده مدت زمان زیادی به طول نخواهد انجامید و به هر حال میتوانیم شاهد شرایط متفاوتی در طول زمان باشیم. مادران شاغل افرادی هستند که این تغییرات را زودتر از دیگران حس میکنند. برخی اوقات ممکن است یک تغییر موقعیت شغلی یا یک ترفیع درجه در جایگاه شغلی در یک شرکت، به شما این امکان را بدهد که ساعات بیشتری را در کنار خانواده و فرزندان خود سپری کنید. پس همواره به آینده روشن امیدوار باشید.
سخن آخر
چراغ جامعترین سامانه و سایت آموزش، کاریابی و استخدام هوشمند در ایران با بیان نکات و مهارتهای استخدامی و شغلی تجربه شغلی دلنشینی را برای شما رقم میزند.