استخدام کارشناس هوش مصنوعی
هوش مصنوعی که به صورت خلاصه به آن AI نیز گفته میشود، شاخهای از علوم کامپیوتر است. هدف اصلی هوش مصنوعی، انتقال قدرت تصمیمگیری به کامپیوتر یا در حالت کلی، یک ماشین است. به عبارت دیگر، برای این منظور که یک دستگاه بتواند محیط اطرافش را به خوبی درک کرده و با در نظر گرفتن آن، اعمالی را انجام دهد، نیاز به هوش مصنوعی خواهد داشت. یکی از موارد استفاده مهم از هوش مصنوعی حل مسئله است. سیستمهای هوش مصنوعی با استفاده از الگوریتمهایی مانند شبکه عصبی، اطلاعات اطراف خود را یادگرفته و عملکرد خود در تشخیص موارد درست و غلط را تقویت میکنند.
کامپیوترها این امکان را دارند تا بتوانند با استفاده از تجربیاتی که انسان در اختیارشان قرار داده، در مواردی همچون تشخیص بیماری، انجام آزمایشات روانشناسی، بررسی منابع طبیعی و ... به او کمک کنند.
کارشناس هوش مصنوعی کیست؟
کارشناس هوش مصنوعی در واقع کسی است که با استفاده از کدنویسی، توانایی تفکر را در اختیار یک ماشین قرار میدهد. برخی از افرادی که به عنوان کارشناس هوش مصنوعی استخدام میشوند، وظیفه دارند تا رفتارهای ذهنی انسان را شبیهسازی کرده و آن را برای کامپیوتر نیز پیادهسازی کنند. به عنوان مثال، ممکن است هدف یک شرکت برای استخدام کارشناس هوش مصنوعی، شبیهسازی حالت چهره انسانها باشد. پس از اتمام مراحل پیادهسازی، شخص کارشناس موظف است تا دقت برنامه را محاسبه کرده و آن را هر چه بیشتر به دقت انسان نزدیک کند.
این در حالی است که بیشتر موقعیت های کاری برای کارشناسان هوش مصنوعی، در زمینه طراحی سیستمهای هوشمند و پردازش اطلاعات پیشرفته اتفاق میافتد. به عنوان مثال کارهایی مثل تشخیص اثر انگشت برای موارد امنیتی، تشخیص صدا، درک اطلاعات اطراف و صحبت کردن، مواردی هستند که توسط کارشناسان هوش مصنوعی طراحی میشوند.
صنایع مرتبط با هوش مصنوعی
امروزه هوش مصنوعی یکی از داغترین بحثهای آکادمیک است و دانشمندان سرتا سر جهان در تلاش هستند تا سیستمی را معرفی کنند تا از دقت بالاتری برخوردار باشد. از طرفی احتیاج صنعت به این تکنولوژی هم بسیار گسترده شده به طوری که در بیشتر موارد، بدون استفاده از هوش مصنوعی، امکان تولید برخی محصولات وجود نخواهد داشت. استخدام کارشناس هوش مصنوعی بیشتر توسط مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، استارت آپهای فعال در این زمینه و یا غولهای تکنولوژی در سرتاسر دنیا صورت میپذیرد. یک کارشناس هوش مصنوعی بسته به علایق و شرایط خود، میتواند در زمینهها پزشکی، حقوقی، زمین شناسی، حسابداری و ... استخدام شود.
به عنوان مثال، کارشناسی که در زمینه پزشکی فعالیت میکند، این امکان را خواهد داشت تا با قرار گرفتن در کنار پزشکان متخصص، سیستمی را طراحی کند که بتواند کار تشخیص بیماری را با سرعت و دقت بالاتری انجام دهد.
علاوه بر موارد گفته شده، صنایع دفاع، الکترونیک، کامپیوتر، ارتباطات، رباتیک و اتومبیل سازی نیز از جمله صنایعی هستند که علاقه فراوانی به استخدام و کار با یک کارشناس هوش مصنوعی دارند.
مدرک تحصیلی مورد نیاز برای کارشناس هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در عین کاربردی بودن، دانش سختی به حساب میآید. لذا یک کارشناس هوش مصنوعی باید علاوه بر اینکه از سابقه قابل قبولی در برنامه نویسی برخوردار باشد، ضروری است که شناخت درستی از سیستمهای مختلف کامپیوتری و عملکرد آنها نیز داشته باشد. همانطور که اشاره کردیم، هوش مصنوعی از زیر شاخههای علم کامپیوتر است. لذا درصد بسیاری از کارشناسان هوش مصنوعی را فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد و یا دکترا این رشته دانشگاهی تشکیل دادهاند. البته در برخی از موارد، افرادی که تحصیلات دانشگاهی خود را تا مقطع کارشناسی علوم کامپیوتر یا مهندسی کامپیوتر ادامه دادهاند نیز میتوانند به عنوان یک کارشناس هوش مصنوعی استخدام شوند.
چگونه به عنوان کارشناس هوش مصنوعی استخدام شویم؟
یکی از مهمترین مهارتهایی که یک کارشناس هوش مصنوعی باید دارا باشد، توانایی برنامه نویسی با زبانهای مختلف به خصوص C# و پایتون است. افرادی که در نظر دارند تا در آینده به عنوان یک کارشنان هوش مصنوعی فعالیت کنند، بهتر است حداقل یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیرند. علاوه بر این، آن دسته از افرادی که در رشتههای علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر تحصیل میکنند، میتوانند از پروژههای دانشگاهی خود به عنوان نمونه کار استفاده نمایند. اگر رزومه قابل قبولی در این زمینه دارید، میتوانید خودتان به صورت مستقیم با مراکز تحقیقاتی دانشگاهها و یا شرکتها تماس گرفته و یا با شرکتهای کاریابی همکاری کنید.
وضعیت استخدام کارشناس هوش مصنوعی در آینده و پیشرفت شغلی
درست است که علم هوش مصنوعی در سال ۱۹۴۰ به وجود آمده و زمان طولانیست که دانشمندان مشغول کار بر روی آن هستند. اما این علم همچنان یک حوزه بکر محسوب میشود و شرکتهای تکنولوژی و مراکز تحقیقاتی همواره در تلاشند که دقت سیستمهای هوش مصنوعی را بالا ببرند. همین موضوع باعث شده تا بسیاری از کارآفرینان و شرکتهای بزرگ، سرمایهگذاریهای سنگینی بر روی بخشهای مختلف هوش مصنوعی از جمله پردازش تصویر، پردازش زبان طبیعی، رباتیک و تشخیص صدا انجام دهند. به همین دلیل است که بسیاری معتقدند در آینده موقعیتهای شغلی جهت استخدام کارشناس هوش مصنوعی بیشتر از گذشته خواهد بود.
اگر با مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد به عنوان یک کارشناس هوش مصنوعی استخدام شدید، بهترین راه پیشرفت کاری، ادامه تحصیلات دانشگاهی و دریافت مدرک دکترا در یکی از علوم مرتبط با کامپیوتر است. البته افراد بسیاری پس از کسب تجربه چندین ساله در این حوزه، خود اقدام به راهاندازی شرکتهای فعال در بخش هوش مصنوعی میکنند.
شرایط محیط کار برای کارشناس هوش مصنوعی
صبر و تمرکز بالا دو مورد از شاخصههای بارز یک کارشناس هوش مصنوعی هستند. چرا که تکمیل و راهاندازی پروژههای مرتبط با هوش مصنوعی برای یک تیم، معمولا ماهها و یا حتی سالها زمان میبرد. از آنجایی که بیشتر کارشناسان هوش مصنوعی تحت قالب یک تیم به فعالیت میپردازند، داشتن توانایی کار تیمی نیز از موارد ضروری برای کارشناسان هوش مصنوعی به شمار میرود. کارشناسان هوش مصنوعی همواره با سایر متخصصان در حوزههای دیگر از جمله پزشکی و الکترونیک نیز رابطه نزدیکی خواهند داشت. پس داشتن توانایی در برقراری ارتباط با سایر متخصصین نیز یکی از مواردی است که کارشناس هوش مصنوعی پیش از استخدام، باید از آن بهره مند باشد.
حقوق کارشناس هوش مصنوعی
کارشناسان هوش مصنوعی از لحاظ درآمدی با کارشناسان حوزه نرمافزار برابری میکنند. در سال ۲۰۰۴ متوسط درآمد این گروه سالانه ۷۴۹۸۰ دلار بوده است. این در حالی است که طبق آخرین آماری که در سال ۲۰۱۶ توسط اداره کار آمریکا منتشر شده است، یک کارشناس هوش مصنوعی از زمان استخدام به صورت سالانه، چیزی حدود ۱۰۲۲۸۰ دلار درآمد داشته است. علاوه بر این پیش بینی میشود که این رقم، تا سال ۲۰۲۴ چیزی حدود ۱۷ درصد نیز افزایش داشته باشد.