استخدام برنامه نویس Back-End
به طور کلی در طراحی و توسعهی پروژههای تحت وب دو دسته از برنامهنویسان با یکدیگر همکاری دارند و کار را تا مرحلهی بهرهبرداری پیش میبرند. برنامه نویسان فرانتاند که وظیفهی طراحی رابط کاربری و ظاهر سایت را بر عهده دارند. در مقابل برنامه نویس ack-End قرار دارد که با نوشتن کدهای سمت سرور و با استفاده از پایگاه دادهها به ایجاد ارتباط بین کاربر و سرور میپردازند. در ادامه وظایف برنامهنویسان بکاند و شرایط لازم برای استخدام آنها را به طور دقیق مورد بررسی قرار خواهیم داد. پیش از پرداختن به مهارتهای لازم برای به دست آوردن شغل برنامه نویس بک اند در ابتدا به توضیح مفهوم back-end میپردازیم.
Back End چیست و به چه کسی برنامه نویس Back-End میگویند؟
اگر بخواهیم به زبانی ساده مفهوم back end را توضیح دهیم، باید به دنبال معنی واژهی back باشیم. در فارسی این واژه به معنای «پشت» میباشد. برنامهنویسی بکاند، شامل برنامه و کدهایی است که برنامهنویس در پشت صحنهی وب انجام میدهد و کاربر قادر به مشاهدهی آنها نیست. این زبان برای برنامهنویسی سرور و مدیریت محتوا مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع وظیفهی برنامهنویس بکاند، نوشتن برنامههایی است که هسته اصلی یک وبسایت است و کنترل منطق آن را بر عهده دارند. تمام سایتهای داینامیک به برنامهنویس بکاند نیاز دارند که با زبانهای برنامهنویسی، منطق سایت را پیادهسازی میکنند. معمولاً یک برنامه نویس Back-End خود را درگیر ظواهر و جذابیتهای بصری و رسپانسیو بودن صفحات پروژههای تحت وب نمیکند. آنها کدها و دادههای مورد نیاز را از سمت کاربر دریافت مینمایند و پس از ذخیرهی آنها در دیتابیسها، کدهای سمت سرور را مینویسند.
برای مثال پروسهی خرید اینترنتی در یک وبسایت را در نظر بگیرید. اطلاعاتی که هنگام انجام عملیات خرید از شما گرفته میشود، نظیر شماره تماس، کدپستی و ایمیل در دیتابیسهایی که توسط برنامه نویس Back-End در پروژه تعبیه شده است ذخیره میشوند. همچنین تمام سلسله مراتبهایی که باید برای لاگین کردن و خرید در یک وبسایت انجام شود، توسط این برنامهنویسان کدنویسی میشود.
یک مثال از back-end در دنیای واقعی
برای درک بهتر برنامه نویسی back end مفهوم آن را در قالب یک مثال مورد بررسی قرار دهیم. برایآنکه یک فیلم سینمایی ساخته و اکران شود، عوامل بسیاری در پشت صحنه فعالیت میکنند. مانند کارگردان، تصویر بردار، صدا بردار، منشی صحنه و... که شما آنها را در فیلم نخواهید دید. کدهایی که در پس زمینهی یک سایت در حال اجرا شدن هستند هم مانند عوامل پشتصحنهی فیلم میباشند و مربوط به بکاند (Backend) هستند.
مهارتهای لازم برای استخدام شدن به عنوان برنامه نویس back-end
یک برنامه نویس بک اند باید از مهارتهای زیادی برخوردار باشد. برخی از این مهارتها به شرح ذیل میباشند:
• شناخت الگوهای طراحی
• تسلط به پایگاه داده (Database)
• آشنایی با الگوریتم و ریاضیات گسسته
• توانایی حل مسئله وداشتن ذهن تحلیلگر
• تسلط بر یک زبان برنامه نویسی سمت سرور (back-end)
• آشنایی با مباحث پیشرفته زبان برنامه نویسی، کدنویسی حرفهای
• توانایی سوال پرسیدن، چالشپذیری و راهنمایی گرفتن از دیگران است برای حل مشکلات برنامهنویسی
به عنوان یک برنامه نویس بک اند هرچقدر کارایی خود را در موارد بالا تقویت کنید، بازدهی کدهای شما بالاتر میرود و در نهایت سرویس آنلاین قویتر و سریعتری خواهید داشت.
انواع زبانهای برنامه نویسی back end
زبان برنامهنویسی PHP یکی از پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی در بین توسعهدهندگان بکاند میباشد. طبق آمارها، ۸۱ درصد از سایتهای دنیا به زبان PHP نوشته شدهاند. زبانهای دیگری همچون روبی، پایتون، جاوا و Node.js از جمله زبانهای برنامهنویسی سمت سرور هستند که توسط برنامهنویسان بکاند برای توسعهی وب استفاده میشوند. البته یک برنامه نویسBack-End تنها در حوزهی وب برنامهنویسی نمیکند. بک اند دولوپرها در برای توسعهی اپلیکیشنهای موبایلی اندروید و ios، اپلیکیشنهای دسکتاپی، وب اپلیکیشنها نیز کدنویسی میکنند. زبان برنامهنویسی جاوا هم برای راهاندازی و توسعهی برنامههای اندرویدی و هم برای توسعهی وب مورد استفاده قرار میگیرد. کاتلین هم یکی دیگر از زبانهای برنامهنویسی کاربردی برای اندروید میباشد. در هر حال زبانهای سمت سرور بسیاری برای استفادهی برنامهنویسان بکاند وجود دارد. آنها باید با توجه به پروژهای که قرار است آن را راهاندازی کنند، زبان مناسب را انتخاب نمایند. در ادامه برخی از پرکاربردترین زبانهای بکاند را آوردهایم.
۱. زبان برنامهنویسی Ruby
روبی یک زبان برنامهنویسی انعطافپذیر، پویا، تست نفوذ و شیگرا میباشد. این زبان برنامهنویسی ویژگیهای نگارشی Perl و شیگرایی اسمالتاک را با هم در خود دارد و در عین حال قدرتمندتر از هر دوی آنها میباشد. یک برنامه نویس Back-End از این زبان برنامهنویسی در توسعهی وب استفاده مینماید. هر چند که روبی تنها برای وب اپلیکیشنها ساخته نشده است و کاربردهای بسیار دیگری نیز دارد. همچنین با استفاده از فریمورک محبوب این زبان به نام Ruby on Rails میتوان برنامههای تحت وب بسیاری را کدنویسی کرد.
۲.زبان برنامه نویسی Java
جاوا یکی از زبانهای برنامهنویسی پرطرفدار، قابل اعتماد و قدیمی میباشد که از برای توسعهی برنامههای وب و اپلیکیشنهای موبایلی اندروید استفاده میشود. همچنین بسیاری از درگاههای بانکی به زبان جاوا نوشته شدهاند. کامپایل (Compile) و اجرای کدها (Run) در سیستمها و محیطهای مختلف به لطف حضور یک ماشین مجازی در جاوا (Java Virtual Machine) به راحتی امکان پذیر میباشد. وجود انجمنهای پرسش و پاسخ گسترده در رابطه با این زبان برنامهنویسی، محبوبیت آن را در بین تمام برنامهنویسان و کسانی که برنامه نویس Back-End هستند، دوچندان کرده است.
۳. زبان برنامه نویسی Python
پایتون یک زبان برنامهنویسی پرکاربرد و همه کاره میباشد. از این زبان برنامهنویسی نه تنها در توسعهی پروژههای تحت وب و کدنویسی سمت سرور میتوان استفاده کرد، بلکه در بسیاری از زمینههای دیگر نیز میتوان از قابلیتهای فوقالعادهی ان بهرهمند شد. طی سالهای اخیر پیشرفتهای روز افزون در این زبان موجب شده تا به یکی از رقبای سرسخت جاوا و PHP تبدیل شود. علاوه بر اینکه یک برنامه نویس Back-End میتواند از پایتون برای کدنویسی در سمت سرور استفاده نماید، یک فرانتاند کار هم میتواند توسط فریمورک محبوب کیوی برای سمت کاربر نیز کدنویسی نماید. درکمپانیهای صاحب نامی همچون پینترست (Pinterest) و موزیلا (Mozilla) و بسیاری از پروژههای ناسا از پایتون به عنوان زبان برنامهنویسی استفاده شده است. پایتون دارای دو فریمورک بسیار محبوب دیگر به نامهای Django و Flask نیز میباشد که موجب سهولت در کدنویسی برای برنامهنویسان شدهاند.
۴. زبان برنامه نویسی PHP
همانطور که پیش از این هم گفتیم زبان PHP یکی از پرطرفدارترین زبانهای برنامهنویسی وب میباشد که یک برنامه نویس Back-End از آن برای نوشتن کدهای سمت سرور استفاده میکند. راهاندازی یک وبسایت با استفاده از این زبان برنامهنویسی، هزینهی پایینتری را نسبت به سایر زبانها برای صاحبان وبسایت در بر خواهد داشت. در صورتی که بکاند یک سایت با زبان PHP نوشته شده باشد، با استفاده از Hostهایی با قیمت پایین میتوان آن وبسایت را راهاندازی کرد. کمپانیهای معتبری همچون فیسبوک، PHP را به عنوان زبان سمت سرور خود انتخاب کردهاند. برنامهنویسانی که PHP را برای برنامهنویسی سمت سرور انتخاب کردهاند، آشنایی با فریمورک لاراول برای آنها مزیت بزرگی به شمار خواهد آمد.
۵. زبان برنامه نویسی Javascript
این زبان شیگرا و محبوب به سبب فریمورکهای فوقالعادهای که دارد، هر ساله با استقبال کمپانیهای بیشتری برای توسعهی سمت سرور، همراه میشود. از جمله این فریمورکها میتوان به Angular، Node.js، React.js، Vue.js میباشد که از میان آنها Node.js از قدرت بالایی برخوردار میباشد و برنامهنویسان بسیاری را به خود جذب کرده است. یک برنامه نویس Back-End از این زبان برنامهنویسی برای توسعهی Local Applicationها و Web Applicationها استفاده مینماید.
۶. زبان برنامه نویسی C#
این زبان محبوب و شیگرا که از خانوادهی زبان C میباشد، توسط شرکت مایکروسافت طراحی شده است و به لطف پشتیبانی این شرکت، سیشارپ یکی از مدعیان قوی در بین زبانهای برنامهنویسی است. تعداد بسیاری برنامه نویس Back-End در سراسر جهان از این زبان برنامهنویسی برای توسعهی وبسایتها، برنامههای موبایلی، دسکتاپ و ...، استفاده میکند. شرکتهای بزرگی همچون ANSYS ،Wells Fargo و Unitedhealth Group از C# به عنوان زبان برنامهنویسی استفاده مینمایند. این زبان به سبب داشتن شرطهای بولین، کتابخانههای استاندارد، قابلیت نسخهبندی اسمبلیها و استفادهی آسان برای جنریک (مقادیر با نوع داده متفاوت) و خصوصیات جذاب دیگرش، محبوب برنامهنویسان میباشد.
۷. زبان برنامه نویسی Swift
یک برنامه نویس Back-End از این زبان برنامهنویسی برای توسعهی بکاند اپلیکیشنهای ios، Macbook، آیفون و آیپد، استفاده میکند. این زبان برنامنویسی به سبب سینتکس و گرامرهای سادهای که دارد، از سرعت بالایی برای توسعهی برنامهها برخوردار میباشد. به لطف حضور تکنولوژی ARC یا (Automatic Reference Counting) در این زبان، مدیریت حافظه در ساخت اپلیکیشنها به صورت خودکار انجام میشود. بنابراین برنامهنویسان بکاند بدون صرف زمان اضافهتر، میتوانند بر روی نیازهای دیگر اپلیکیشن تمرکز نمایند.
فریمورکهای پرکاربرد برای توسعه Back-End
در واقع فریمورکها یا چارچوبهای نرمافزاری همانند اسکلتبندی ساختمان، ساختار منظمتر و بهتری از کدها را به برنامهنویسان ارائه میدهند. این چارچوبهای نرمافزاری، فرآیند برنامهنویسی را برای برنامهنویسان لذت بخشتر میکنند و سرعت و بازدهی در نوشتن کدها را به حداکثر میرسانند. زمانیکه یک برنامه نویس Back-End تصمیم به استفاده از فریمورکی برای توسعهی لایههای بکاند میگیرد، گزینههای بسیار زیادی پیش روی او موجود میباشد. ممکن است که این گستردگی و پراکندگی او را دچار سردرگمی سازد. ما به شما پیشنهاد میکنیم با کمی تحقیق راجع به نقاط ضعف و قوت فریمورکهای مختلف و آگاهی از ویژگیهای منحصر به فرد هر کدام از آنها، بهترین مورد را انتخاب نمایید. در ادامه به معرفی برخی از فریمورکهای قدرتمند و محبوب جهت توسعهی Back-End میپردازیم.
۱. فریمورک CakePHP (کیک پیاچپی)
CakePHP یکی از فریمورکهای توسعهی سریع و مدرن برای زبان برنامهنویسی PHP میباشد. این فریمورک از یک معماری گسترده جهت توسعه، نگهداری و استقرار برنامههای کاربردی، پشتیبانی مینماید. یک برنامه نویس Back-End با استفاده از این فریمورک میتواند با سرعت بالایی برنامههای وب را به زبان PHP توسعه دهد.
۲. فریمورک برنامه نویسی ASP.Net
یکی از فریمورکهای کاربردی برای برنامهنویسی وب ASP.Net میباشد. یک برنامه نویس Back-End میتواند برای ساخت وبسایتها، سرویسها و برنامههای وب پویا و همچنین سرویسهای XMLوب، از آن استفاده نماید. این فریمورک بر مبنای زبان C#، منبع باز و ساخت شرکت مایکروسافت است و کدهای آن بسیار پایدار و قابل اعتماد هستند و همین ویژگی موجب شده تا انتخابی محبوب برای برنامهنویسان باشد. در مقایسه با فریمورکهای زبان PHP نظیر Laravel و CodeIgniter و حتی فریمورک نود جی اس، ASP.Net از سرعت بسیار بالاتری برای اجرای اپلیکیشنها برخوردار میباشد.
۳. فریمورک Laravel (لاراول)
لاراول نیز همچون کیک پیاچپی، از جمله فریمورکهای زبان PHP میباشد. استفاده از فریمورک لاراول برای توسعهی وب در بین میلیونها برنامه نویس Back-End در سراسر جهان روز به روز با استقبال گستردهتری همراه میباشد. انجمنهای پشتیبانی آنلاین و بیشماری برای این فریمورک کارآمد در فضای وب و اینترنت وجود دارد. این انجمنها راهنما و کمک بسیار خوبی برای توسعهدهندگان و برنامنویسانی که از آن استفاده مینمایند میباشد. در اکثر شرکتهای برنامهنویسی معتبر ایرانی، از جمله شرایط احراز شغل برای برنامهنویسان وب آشنایی با فریمورک لاراول میباشد.
۴. فریمورک Django (جنگو)
جنگو یک فریمورک پرکاربرد برای ساخت برنامههای بزرگ میباشد و در توسعهی برنامههای کوچک، آنچنان کاربردی ندارد. این فریمورک که تحت زبان برنامهنویسی پایتون میباشد، از فلسفهی batteries included تبعیت مینماید. بدان معنی که جنگو میتواند پاسخگوی تمام نیازهای یک برنامه نویس Back-End و دیگر برنامهنویسانی که از آن استفاده میکنند، باشد. جنگو، ابزار و روشهایی را به توسعهدهندگان ارائه میدهد تا بتوانند یک سایت امن و بی نقص را طراحی نمایند. Disqus ، Mozilla، National Geographic، Pinterest و Instagram از جمله وب سایتهای بزرگ دنیا هستند که جهت توسعه، از جنگو استفاده کردهاند.
وضعیت بازار کار برای موقعیت شغلی برنامه نویس Back-End در ایران چگونه است؟
بر اساس یک نظرسنجی و نتایج به دست آمده از آن در سال ۲۰۱۸ توسط StackOverflow که به عنوان وبسایت معتبر پرسش و پاسخ برنامهنویسان میباشد، تقریباً ۶۰ درصد برنامهنویسان خود را برنامه نویس Back-End معرفی کردهاند. ۲۰ درصد از برنامهنویسان هم، اذعان داشتهاند که برنامهنویس موبایل هستند. مابقی شرکتکنندگان هم به عنوان توسعه دهندهی فرانتاند، طراح، فولاستک کار، مدیر دیتابیس و ...، بودهاندجالب است بدانید که در این میان، برنامهنویسان ایرانی از بیشترین میزان رضایت شغلی در جهان برخوردار بودهاند. از طرفی در کشور ما، صنعت توسعهی نرمافزار و برنامهنویسی وب در حال پیشرفت میباشد. مشکلاتی که شرکتهای برنامهنویسی ایرانی با آن مواجه هستند نیز عمدتاً از جنس کمبود نیروی متخصص و برنامهنویس میباشد. این موضوع اهمیت روزافزون نیاز به برنامهنویسان خبره در سالهای آتی را نشان میدهد. متخصصان در این زمینه میتوانند به طریق فریلنسری یا استخدام شدن در شرکتها به کسب درآمد بپردازند.
سختیهای پیش رو برای موقعیت شغلی برنامه نویس Back-End
یک برنامه نویس Back-End در طول زمان کاری خود ممکن است متحمل استرسهای بسیار زیادی شود. استرسهایی از قبیل پایین آمدن سایت، تلاش برای رفع باگها و مشکلاتی در کدنویسی که ممکن است ساعتها و روزها به طول انجامند. همچنین استرس رسیدن به ددلاینهایی (Deadline) یا همان ضربالعجلهایی که برای انجام یک پروژه تعریف میشوند و گاهی موجب آزار برنامهنویسان خواهند شد. چرا که در اینصورت آنها موظف هستند تا طی بازهی زمان خاصی پروژهی مورد نظر را تحویل دهند. اگر ظرف مدت زمان مشخص شده نتوانند پروژه را تکمیل نمایند، مشکلاتی برایشان به وجود خواهد آمد. بنابراین داشتن نظم و برنامهریزی دقیق لازمهی کار کردن در این حوزه میباشد. همچنین به جهت نشستن ساعات طولانی روی صندلی و پشت میز و خیره شدن به کامپیوتر، این برنامهنویسان باید مراقب شرایط فیزیکی خود باشند.
درآمد برنامه نویس Back-End چقدر است؟
میزان درآمد یک برنامه نویس Back-End همانند هر شغل دیگری، بسته به مهارت، تخصص و فاکتورهای دیگر میتواند متغیر باشد. خلاقیت، جذابترین و مهمترین آیتمی میباشد که برنامهنویسان در این عرصه را به درآمدهای بسیار بالایی خواهد رساند. برای مثال موسس کافه بازار یکی از افراد موفق در این حوزه میباشد که به سود بالایی از ساخت این مارکت اندرویدی دست یافته است. از همین رو درآمد این برنامهنویسان از زیر یک میلیون تا بالای پنجاه میلیون میتواند باشد. همه چیز بستگی به خود آنها دارد. هر چقدر که از توانایی بالا و ذهن مملو از ایدههای ناب برخوردار باشند، میتوانند به درآمدهای رویایی و مطلوبی از این شغل دست یابند. اما اگر بخواهیم نگاهی به متوسط درآمد این برنامهنویسان در خارج از ایران داشته باشیم، نگاهی به آمار سایت معتبر Glassdoor خواهیم داشت.
در این وبسایت میزان درآمد یک برنامه نویس Back-End به طور متوسط معادل ۱۰۱.۶۱۹ دلار در سال اعلام شده است. این آمار از بین برنامهنویسان شاغل در ایالات متحدهی آمریکا در سال ۲۰۲۰ به دست آمده است. شرکت IBM که یک شرکت آمریکایی چندملیتی در حوزهی فناوری است و در آرمونک، نیویورک قرار دارد. این شرکت تولیدکننده و فروشندهی نرمافزار و سختافزار، ارائه دهندهی خدماتی همچون زیرساخت، میزبانی وب، فناوری نانو و رایانهی بزرگ میباشد. در شرکت IBM برای یک برنامهنویس Back-End حقوقی معادل ۱۱۱.۰۰۰ دلار در سال پرداخت میشود.