استخدام برنامه نویس GO
طی سالهای اخیر شاهد روند رو به افزایش میزان درخواست استخدام برنامه نویس GO، در شرکتهای برنامهنویسی بودهایم. هماکنون، این زبان در چندین سامانهی اجرایی کمپانی کوگل در حال استفاده است. تقریبا یک دهه از ارائهی این زبان میگذرد. امکان ندارد بتوانید زبان دیگری جز گولنگ را نام ببرید که در چنین مدت کوتاهی توانسته باشد تا این حد مورد توجه قرار گیرد! زبان GO یکی از سریعترین زبانهای برنامه نویسی دنیا میباشد و همچنان با شیب تندی به سمت سریعتر شدن در نسخههای آینده پیش میرود. نامهای مختلفی برای زبان برنامه نویسی GO وجود دارد که در زیر آمدهاست :
- Go Programming Language
- Go-Lang
- Google Go
- Go
زبان برنامه نویسی GO چیست؟
GO یک زبان برنامه نویسی با سرعت بالا و کامپایلشده است. ساختار آن مشابه سایر زبانهای برنامهنویسی که تاکنون ارائه شدهاند، میباشد و از نظر نوشتاری هم تا حدودی مشابه زبان برنامه نویسی C است. برای توسعهدهندگانی که میخواهند از سرعت و راحتی زبانهای پویا همچون پایتون و کارایی و امنیت زبانهایی نظیر C و ++C بهرهببرند، GO-Lang بهترین انتخاب است. این زبان، با ظرافت و قدرت بالایی که دارد توانایی پوشش بخش اعظمی از برنامهها (از برنامههای سادهی چند خطی گرفته تا برنامههای سیستمی) را دارد.
GO یک زبان برنامهنویسی منبعباز (Open Source) است و منبع اصلی این زبان برای عموم، آزادانه قابلدسترسی میباشد. این زبان رسا، کاربردی، کارآمد و مختصر، توانایی پشتیبانی از سیستمعاملهای مختلف نظیر Windows، MAC OS، Linux و انواع سیستم عاملهای BSD را داراست. GO-Lang به دو روش آفلاین و تحتوب، قابلاستفاده میباشد. به همین منظور فریم ورک تحت وبی با نام Beego ارائه شدهاست که برای سرویسهای بکاند و برنامههای وب کاربرد دارد.
GO یک زبان برنامهنویسی منبعباز (Open Source) است و منبع اصلی این زبان برای عموم، آزادانه قابلدسترسی میباشد. این زبان رسا، کاربردی، کارآمد و مختصر، توانایی پشتیبانی از سیستمعاملهای مختلف نظیر Windows، MAC OS، Linux و انواع سیستم عاملهای BSD را داراست. GO-Lang به دو روش آفلاین و تحتوب، قابلاستفاده میباشد. به همین منظور فریم ورک تحت وبی با نام Beego ارائه شدهاست که برای سرویسهای بکاند و برنامههای وب کاربرد دارد.
تاریخچهی زبان برنامه نویسی GO
پدیدآورندگان و توسعه دهندگان زبان برنامه نویسی GO سه کارمند کمپانی گوگل به نامهای «رابرتگریزمر»، «رابپایک» و «کنتامپسون» میباشند. این زبان در نوامبر ۲۰۰۹ توسط این سه نفر که از پیشگامان علوم رایانه هستند، معرفی شد. در آغاز، هدف از ایجاد این زبان، تستی برای جایگزینی زبانهای حکمفرما در گوگل همچون C++، پایتون و جاوا بود. هر سه طراح زبان GO، مخالف پیچیدگیهای زبان C++ بودند و همین امر، دلیل اصلی آنها برای طراحی و توسعهی زبان جدید بود. آنها انتظار داشتند زبان جدید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- استاتیک باشد.
- بهرهوری و خوانایی بالایی در کدهای زبان داشته باشد.
- از یک سیستم زباله جمعکن کارا و بدون تاخیر برخوردار باشد.
- قابلیت پشتیبانی از برنامهنویسی شبکه و چندپردازهای را داشتهباشد.
- به ابزارهای زیادی وابستهنباشد، در عین حال با سایر ابزارها خوب کار کند.
مزایای زبان برنامه نویسی GO
- انعطافپذیری: زبانی مختصر، ساده و آسان برای خواندن است.
- همزمانی: این ویژگی مثبت اجازه میدهد تا فرآیندهای چندگانه به طور موثر و همزمان، اجرا شوند.
- سرعت در نتیجهگیری: زمان تدوین آن بسیار سریع است.
- کتابخانه: این زبان یک کتابخانهی استاندارد غنی، ارائه میدهد.
- جمع آوری زباله: در واقع این مورد، ویژگی اصلی زبان برنامه نویسی Go است. این زبان کنترل بسیار بالایی بر روی تخصیصحافظه دارد و از ایننظر نسبت به سایر زبانها برتری دارد. بهعلاوه، تأخیر در بیشتر نسخههای اخیر جمعآوری زباله، بطور چشمگیری در Go کاهش یافتهاست.
- این زبان به رابطکاربری و نوع تعبیه اعتبار میبخشد.
- به دو زبان انسان و کامپیوتر، نزدیک است.
- زبان Go در حال حاضر بهینهترین زبان در حوزههای شبکه، وب و سرور، در سرتاسر جهان میباشد.
- کارآمد در ساخت برنامههای اندروید
معایب زبان برنامه نویسی GO
- از لیست های جنریک (Generic List) پشتیبانی نمیکند.
- بستههای توزیعشده با این زبان برنامهنویسی کاملاً مفید هستند اما Go به معنای متعارف شیگرا نیست.
- عدم وجود برخی از کتابخانهها به ویژه کیتابزار UI
برخی از کمپانیهایی که از زبان برنامه نویسی Go استفاده میکنند
در ابتدای اینمطلب گفتیم که در حال حاضر چندین دستگاه اجرایی در شرکت گوگل از زبان برنامه نویسی GO استفاده میکنند. اما تنها کمپانی گوگل نیست که از این زبان ظریف و قدرتمند بهرهمند است. در زیر نام برخی دیگر از این شرکتها را آوردهایم:
- Youtube
- Mozilla
- Tumblr
- Dropbox
- Canonical
- Bitly
- Redhat
- Sound Clouad CloudFlare
دلایل قانعکننده برای استفاده از زبان برنامه نویسی GO
۱- زبانی بسیار قدرتمند
امروزه بزرگترین چالشی که اپلیکیشنهای جدید با آن روبرو هستند، بهرهبرداری از قابلیتهای چندمنظوره و اجرای همزمان برنامه میباشد. وجود این قابلیت های چندمنظوره در زبان برنامهنویسی GO، به اپلیکیشن اجازه میدهد چندین فرآیند با هم اجرا شوند، بدون اینکه مشکلی در عملکرد برنامه به وجود آید.
۲- زبانی با واژگان کلیدی مشخص
بعضی از زبانهای برنامه نویسی دارای تعداد بیشماری کلمه کلیدی هستند. سپردن تمام این کلمات کلیدی در ذهن، برای توسعهدهندگان کار مشکلی است. شماری از این کلمات کلیدی برای پشتیبانیکردن از مفاهیم برنامهنویسی طراحی شده که در چند دههی اخیر مورداستفاده قرارگرفتهاند. از آنجاییکه زبان برنامهنویسی GO از همهی این مفاهیم استفاده نمیکند، میزان کلمات کلیدی در آن کاهش یافتهاست. تعداد کلمات کلیدی در این زبان حدود ۲۵ مورد است که در مقایسه با زبانهایی همچون Java و C# بسیار کمتر است.
۳- زبانی با قابلیت دسترسی ساده
بسیاری از زبانهای برنامه نویسی که انعطافپذیری بالایی برای توسعهدهندگان فراهممیآورند، میتوانند متغیرها و توابع را از قسمتهای دیگر برنامه پنهانکنند. دسترسی به این متغیرها در زبان برنامه نویسی GO بهراحتی صورت میگیرد:
- متغیر های محلی تعریف شده داخل توابع که فقط در همان بلاک قابلدسترسی هستند.
- متغیرهایی که در سطح پکیج هستند و اگر با حروف کوچک آغاز شوند در همان پکیج قابلدسترسی هستند.
- متغیرهایی که در سطح پکیج هستند و اگر با حروف بزرگ آغاز شوند به صورت عمومی در دسترس هستند.
۴- زبانی با سیستم مدیریت زبالهی درونی
مدیریت زبالههای حافظه، کار سخت و پیچیدهای است. مدیریت حافظه به صورت دستی، انرژی و زمان زیادی را از توسعهدهندگان میگیرد و به همین دلیل است که توسعهدهندگان زبان GO به یک مدیریتکنندهی زبالهی درونی در این زبان نیاز داشتند. زبان GO دارای یک Garbage Collection است که میتواند در وقت و هزینهها صرفه جویی قابلتوجهی را ارائهدهد.
منابع آموزشی جهت یادگیری زبان GO برای ورود به بازار کار
برای موفقیت در امر استخدام بهعنوان برنامه نویس GO، انتخاب روشی مناسب جهت یادگیری آن امری ضروری است. این خود شما هستید که تعیین میکنید کدام شیوهی یادگیری با احوال شما سازگارتر است. راههای مختلفی برای یادگیری یک زبان برنامهنویسی وجود دارد که شما میتوانید یکی از این روشها را انتخاب کنید. شاید احساس کنید با حضور فیزیکی در کلاسهای آموزشی نتیجهی بهتری عاید شما خواهد شد. در این حالت بهتر است پس از تحقیق و پرسوجو، به یکی از آموزشگاههای حوزهی علوم رایانه در شهرتان رفته و در آنجا ثبت نام کنید. در ادامه، راههای دیگر فراگیری این زبان برنامهنویسی را آوردهایم:
- مطالعهی کتابهای تخصصی برنامه نویسی GO که به صورت دستی و اینترنتی موجود هستند.
- دورههای آموزش آنلاین و مجازی یادگیری برنامه نویسی
- مشاهدهی ویدئوهای آموزشی
انتخاب هرکدام از این روشها به شما در یادگیری تئوریک بسیار کمککننده میباشد. اما ذکر این نکته ضروریاست که بهعنوان یک برنامه نویس GO، جهت افزایش مهارت و توانایی و حتی سطح اعتماد به نفس خود، باید به دنبال کسب تجارب فوقالعاده در این راه باشید. سوال اینجاست که چطور میتوانم این تجربهها را کسب کنم؟ راهحل پیشنهادی ما، حضور در دورههای عملی و فعالیت بهعنوان کارآموز در کنار افراد با تجربه میباشد. گذراندن دورههای آموزشی و رعایت تمام این موارد و در نهایت ارائهی نمونهکار، به هرچه بهتر شدن رزومهی کارجویان، کمک شایانی خواهدکرد. بهعلاوه شانس شما برای استخدام، در شرکتهای معتبر برنامهنویسی بالاتر میرود.
بازارکار زبان برنامه نویسی GO
یکی از چالشهایی که در زمان شروع یادگیری برنامهنویسی به وجود میآید، تحقیق برای میزان درخواست موقعیتهای شغلی در آن زمینه است. اولین سوالی که در ذهنتان نقش میبندد این است که کدام زبان برنامهنویسی بازار کار بهتری دارد؟ باید بگوییم پاسخ به این سوال ساده نیست! قبل از انتخاب زبان برنامهنویسی لازماست بدانید چه میخواهید؟ به بیان دیگر، خوباست بدانید انتظار شما از یک زبان برنامهنویسی چیست؟ تنها با آگاهی پیدا کردن از هدف، میتوانید پا در مسیر درست بگذارید.
برای مشاهدهی بازار کار زبان برنامه نویسی GO در ایران، میتوانید جستجویی در سایت کاریابی چراغ داشتهباشید و بررسی کنید که فرصتهای شغلی مختلف برای این زبان به چه صورت است. از طریق این وبسایت میتوانید موقعیتهای شغلی برنامهنویسی (دورکاری،تماموقت،پارهوقت و…) را در تمام شهرهای ایران جستجو کنید. برای آگاهی از بازارکار یک تخصص در شهر مورد نظرتان، بررسیکنید که تعدد آگهیهای استخدام برای آن تخصص با توجه به جمعیت آن شهر چطور میباشد.
برای مشاهدهی بازار کار زبان برنامه نویسی GO در ایران، میتوانید جستجویی در سایت کاریابی چراغ داشتهباشید و بررسی کنید که فرصتهای شغلی مختلف برای این زبان به چه صورت است. از طریق این وبسایت میتوانید موقعیتهای شغلی برنامهنویسی (دورکاری،تماموقت،پارهوقت و…) را در تمام شهرهای ایران جستجو کنید. برای آگاهی از بازارکار یک تخصص در شهر مورد نظرتان، بررسیکنید که تعدد آگهیهای استخدام برای آن تخصص با توجه به جمعیت آن شهر چطور میباشد.
جایگاه GO در بین زبانهای برنامه نویسی در داخل کشور
طبق نظرسنجیهای انجام شده در سال ۱۳۹۶ بین ۲۰۰۰ برنامهنویس ایرانی نتایج جالبی بهدست آمده که در این بخش نتایج مربوط به زبان برنامه نویسی GO را در اختیار شما قرار خواهیمداد. آگاهی از این اخبار، موجب میشود تا بهتر بتوانید وارد مسیر یادگیری این زبان برای ورود به دنیای برنامهنویسان شوید.
پر کاربردترینها
یک برنامه نویس GO قبل از هر چیزی باید بداند که این زبان تا چه حد در ایران کاربردی است. باید بگوییم پس از انجام نظرسنجی پر کاربردترین زبانهای برنامهنویسی در ایران جاوااسکریپت با نزدیک ۵۰ درصد، اعلام شد. بعد از آن SQL و PHP و Python با اختلاف کمی از یکدیگر قراردارند. جاوا با ۳۳ درصد رتبه پنجم است و رتبههای بعدی مربوط به خانوادههای C (شامل C#) است. پایینترینها، سوییفت و Go و متلب همه با ۴ درصد نزدیک به هم هستند.
پر طرفدارترینها
بیش از ۴۲ درصد گفتهاند خواهان آغاز بهکار با زبان برنامه نویسی پایتون هستند. رتبهی بعدی «علاقهمندی به کار با زبان برنامهنویسی» مربوط به GO با میزان ۲۶ درصد آرا است. پس از آن جاوا و بعد هم سوییفت و جاوااسکریپت در جایگاههای پایینتر قرار دارند. اگر به عنوان برنامه نویس GO، قصد ورود به بازارکار را دارید حتما متوجه شدهاید که زبان پرطرفداری را برای برنامهنویسی انتخاب کردهاید.
جایگاه GO در بین زبانهای برنامه نویسی در خارج از کشور
بر اساس نظرسنجی انجامشده بین ۱۰۰.۰۰۰ برنامهنویس توسط استک اور فلو درسال ۲۰۱۸، آمار جالبی به دستآمده که به مهمترین موارد آن در خصوص زبان برنامه نویسی GO اشاره میکنیم.
محبوبترینها
طی سه سال متوالی، زبان Rust با ۷۸.۹ درصد از جمله محبوبترین زبانهای برنامهنویسی بودهاست. زبان بعدی (۷۵.۱٪) Kotlin است. در این بین، زبان برنامه نویسی GO با ۶۵.۶ درصد، از میان زبانهای محبوب، جایگاه پنجم را به خود اختصاص میدهد. مشخص میشود تعداد زیادی از برنامهنویسان GO در خارج از ایران، زبان انتخابی خود را دوست دارند.
ترسناکترینها
در بین زبانهای برنامه نویسی، زبان ویژوال بیسیک ۶ با ۸۹.۹ درصد، برای سه سال متوالی بهعنوان ترسناکترین زبان شناخته شد! خوشبختانه، اسمی از زبان GO در بین زبانهای ترسناک، نیامده. این امر ویژگی مثبتی برای برنامهنویس GO بهحساب میآید تا با خاطری آسوده، با این زبان کارش را ادامهدهد.
پر طرفدارینها
زبان پایتون با ۲۵.۱ درصد، در صدر این لیست قرارداشت. بعد از آن جاوا اسکریپت با ۱۹ درصد در جایگاه بعدی بود. زبان برنامه نویسی GO با ۱۶.۲ درصد، جایگاه سوم در بین پرطرفدارترین زبانهای برنامهنویسی در خارج از کشور را به خود اختصاص داد. میتوان نتیجه گرفت، در خارج از کشور هم شمار بسیاری از افراد خواهان تبدیل شدن به یک برنامه نویس GO هستند.
پردرآمدترینها
در رابطه با موضوع کسب درآمد، برنامه نویسان Erlang با میانگین حقوق ۱۱۵.۰۰۰ دلار، رتبهی اول را به دست آوردند. برنامه نویسان زبان GO با میانگین درآمدی ۱۱۰.۰۰ دلار در جایگاه پنجم از زبانهای پر درآمد، قرار گرفتهاند. همانطور که متوجه شدید بین رقم درآمد یک برنامه نویس GO و برنامهنویسانی که در جایگاه نخست قرار دارند، تفاوت چندانی وجود ندارد. این موضوع حاکی از آن است که میزان درآمد برای برنامه نویسان GO در خارج از ایران، به نسبت قابلقبول و مطلوب است.