استخدام طراح گرافیک
کار طراح گرافیک تماماً با مفاهیم بصری سر و کار دارند. او در هر حوزهی کاری، با دست و یا نرمافزارهای رایانهای مفاهیم بصری خلق میکند تا پیامی را منتقل کند که مصرفکننده، مخاطب یا مشتری را تحت تأثیر خود قرار دهد یا افسون کند و یا صرفاً نسبت به چیزی آگاهش کند. طراحان گرافیک مسئول طرح کلی و جلوهی بصری محصول در تبلیغات، بروشورها، نشریات، وبسایتها، کتاب، پوستر، بازیهای رایانهای و ... هستند. بنابراین مهارت گرافیستها به کار صنایع زیادی میآید. این کار مستلزم قوهی خلاق، مهارتهای ارتباطی، دانش بهروز از نرمافزارهاست و همینطور مدیریت حرفهای زمان، هزینهها و ضربالاجلها. گرافیستها از کلام و تصویر برای انتقال اطلاعات و ایدهها بهره میبرند و این باید به گونهای باشد که توجهی جامعهی مخاطب و مصرفی موردنظر را جلب کند.
وظایف و مسئولیتهای طراح گرافیک
۱. دیدار با مشتریها یا مدیر هنری برای تعیین اهداف و نیازمندیهای یک پروژه
۲. برآورد هزینه و زمان مورد نیاز برای انجام کار
۳. ارائهی چند نمونهی آزمایشی بر اساس صحبتهایی که با مشتری انجام شده، پیش از آغاز کار اصلی
۴. تفکر خلاقانه برای خلق ایدهها و مفاهیم نو
۵. ارائهی ایدهها و مفاهیم نهاییشده به مشتری یا مدیر هنری
۶. مشاوره به مشتریها در رابطه با استراتژیهای رسیدن به مخاطب مورد نظر
۷. تعیین پیامی که طرح باید القا کند
۸. کار با چند رسانه، از جمله نرمافزار کَد و آشنایی با نرمافزارهای بهروز طراحی و ویرایش عکس
۹. طرح زدن برای نگارهها، لوگو و وبسایت برای محصول
۱۰. انتخاب رنگ، تصاویر، شکل و اندازهی فونت متن و طرح کلی
۱۱. ارائهی طرحها به مشتریها یا مدیر هنری
۱۲. اعمال تغییراتی که مشتری برای طرح نهایی میخواهد
۱۳. بررسی طرحها به منظور یافتن خطاهای احتمالی پیش از چاپ یا انتشارشان
۱۴. همکاری با یک تیم متشکل از عکاسها، تصویرگرها، طراحان در حوزههای دیگر، توسعهدهندگان وبسایت، متخصصان بازاریابی و ...
گرافیستها هنر و فناوری را با هم ترکیب میکنند تا به عنوان مثال در وبسایتها و نشریات چاپی از طریق تصاویر، کلام و طرح کلی، پیام مورد نظر را منتقل کنند. آنها شاید از المانهای طراحی متنوعی استفاده کنند تا آن تأثیر هنری مد نظر را بر مخاطب بگذارند.
گرافیستها هم با متن سر و کار دارند، هم با تصویر. آنها اغلب فونت، اندازه، رنگ و طول خطوط عناوین، سرتیترها و خود متن را انتخاب میکنند. آنها همچنین تصمیم میگیرند که تصاویر و متن چگونه بر یک وبسایت یا روزنامه ظاهر شوند، به این معنا که هر کدام چه مقدار فضا باید به خود اختصاص دهند. طراحان گرافیک در این روند با نویسندهها و عکاسها ارتباط مستقیم دارند تا از نظر آنها برای طراحی ترکیببندی بهره ببرند.
طراحی گرافیک در فروش و بازاریابی محصولات بسیار مهم است و همچنین یکی از المانهای مهم بروشورها و لوگوها به شمار میرود. به همین خاطر گرافیستها معمولاً در کار، ارتباط نزدیکی با پرسنل بازاریابی، روابط عمومی و تبلیغات دارند.
مهارتها و شایستگیهای طراح گرافیک
• نسبت به طراحی عشق و علاقه داشته باشد و از قوهی خلاق برخوردار باشد.
• در کار گروهی مهارت و رویکرد انعطافپذیر داشته باشد. طراحان گرافیک باید تکنیکهای ارتباطی را یاد بگیرند، چرا که کارشان ایجاب میکند دائم با دیگران در کار در تعامل باشند.
• از مهارتهای ارتباطی عالی برخوردار باشد تا هم بتواند به مشتری مشاوره و پیشنهاد بدهد، هم بفهمد که او دقیقاً چه میخواهد.
• بتواند خودش و کارش را خوب معرفی و تبلیغ کند و اعتماد به نفس توضیح و فروختن ایدههایش را به مشتریان و همکاران داشته باشد.
• در مدیریت بهینهی زمان مهارت داشته باشد تا بتواند چند پروژه را با هم به طور همزمان پیش ببرد و به ضربالاجلها متعهد بماند؛ چرا که شکل کار گرافیستها معمولاً به این صورت است.
• در زمان نهایی کردن طرحها به جزئیات دقت و توجه داشته باشد.
• در شنیدن و پذیرش نظر دیگران نسبت کارش منعطف باشد و حاضر به اعمال تغییرات روی طرحهایش باشد.
• در شبکهسازی ماهر باشد تا بتواند برای خودش و به منظور پیشبرد حرفهاش ارتباطات قوی و گسترده داشته باشد.
وضعیت استخدام طراح گرافیک
طراحان گرافیک معمولاً در استودیوها کار میکنند تا بتوانند به کامپیوتر و نرمافزارهای لازم برای طراحی دسترسی داشته باشند. با اینکه بسیاری از طراحان گرافیک به صورت مستقل و آزاد کار میکنند، اما آنهایی که برای شرکتهای گرافیکی یا شرکتهایی که به خدمات گرافیکی نیاز دارند، کار میکنند، معمولاً عضوی از یک تیم طراحی هستند. بعضی از گرافیستها هم دورکاری میکنند. بعضیها نیز با همکاران خود به صورت اشتراکی روی پروژهها کار میکنند یا با مشتریان در سرتاسر دنیا.
فرصتهای شغلی زیادی برای گرافیستهای در حوزههای کاری متنوع وجود دارد. بعضیها با شرکتهای تبلیغاتی، شرکتهای چندرسانهای، شرکتهای ساخت بازیهای رایانهای، صنعت بستهبندی، برنامههای تلویزیونی و ... کار میکنند. بعضیها برای کسب و کارهای تجاری، نهادهای دولتی، دانشگاهها و نهادهای دیگر. عدهای هم در انتشاراتها، نشریات، روزنامهها، وبسایتها و ....
• حوزهی تولید
• خدمات ویژهی طراحی
• نشریات و روزنامهها، ناشران کتاب و ...
• تبلیغات، روابط عمومی و خدمات مربوطه
• عمدهفروشی
شرایط استخدام طراح گرافیک
با اینکه درِ این حوزه به روی غیرآکادمیکها هم باز است، اما طراحانی که به دنبال تحصیلات آکادمیک و اخذ مدرک آکادمیک میروند، در کاریابی و استخدام در اولویت قرار میگیرند. داشتن یک مدرک کارشناسی در رشتهی طراحی گرافیک معمولاً کفایت میکند، اما مدرک سایر رشتههای هنری و طراحی نیز قابل قبول است. داشتن مدرک در هر یک از این رشتهها، طراحی سهبعدی، هنرهای زیبا، گرافیک، تصویرسازی، عکاس و هنرهای تجسمی شانس کاریابی و استخدام طراح گرافیک را بالا میبرد. امکان ادامهی تحصیل و درج مدارک بالاتر هم برای آنهایی که به تحصیلات آکادمیک اعتقاد دارند، در این رشته نیز همچون سایر رشتهها وجود دارد.
اما هستند طراحانی که به تحصیلات آکادمیک در این رشته اعتقاد ندارند و کاملاً خودآموز هستند. این دسته معمولاً استعداد ذاتی در طراحی دستی دارند و باید در طراحی با نرمافزارهای رایانهای نیز توانا باشند. این دسته به هنر و خلاقیت خود اتکا میکنند و باور دارند، بنابراین تمایل به کار آزاد دارند و از استخدام در شرکتهای خصوصی و غیرخصوصی اجتناب میکنند. داشتن یک شبکهی ارتباطی قوی برای این دسته از طراحان گرافیک مستقل لازم و ضروری است.
اما در سیستم رقابتی امروز وجود مدرکهای آکادمیک و همچنین تخصصیِ کار با نرمافزارهای مختلف در این حوزه، بر ارزش رزومهی متقاضی استخدام میافزاید. بعضی نهادها و شرکتها معمولاً برای تازهکارها دورههای آموزشی مورد نیاز را برگزار میکنند. تازهکارها با کارآموزی و کار فریلنس هم میتوانند تجربهی حرفهای کسب کنند و هم از کارهای خود یک یک مجموعه بسازند تا در آینده بتوانند به مشتریان و کارفرمایان نشان دهند. مشتری یا کارفرما میخواهد بداند که شما چقدر در کار با نرمافزارها ماهر و توانا هستید. مهارت در این کار تا اندازهی زیادی در خود کار و به تجربه به دست میآید.
تمام متقاضیان فرصتهای شغلی طراحی گرافیک، چه حرفهای و چه غیر حرفهای، بهتر است خلاقیت و اصالت کار خود را با جمعآوری و ارائهی یک مجموعه از کارهای شخصی که بهترین وجه کار آنها را به نمایش میگذارد، نشان دهند. برای حرفهایترها داشتن یک وبسایت شخصی و کارت ویزیت تأثیر زیادی بر مشتریان و کارفرمایان خواهد داشت.
پیشرفت و چشمانداز حرفهای
یک طراح گرافیک تازهکار به یک تا سه سال سابقهی کار احتیاج دارد تا بتواند وارد عرصهی حرفهای این حوزه شود. بیشتر یادگیری در خود کار اتفاق میافتد، البته به جز دانش و مهارت کار با نرمافزارهای بخصوص این حوزه که به آموزش جداگانه نیاز دارد. به عنوان یک طراح گرافیک از شما انتظار میرود به نرمافزارهای زیادی از جمله InDesign، QuarkXPress، Illustrator، Acrobat و Dreamweaver تسلط داشته باشید.
طراحان موفق شاید بعد از سه تا پنج سال کار بتوانند طراح ارشد شوند. طراحان باتجربه در مسیر حرفهای خود به مقام طراح ارشد، مدیر هنری یا سایر پستهای مدیریتی ارتقاء پیدا میکنند.
به طور کلی، پیشرفت در این حرفه به گسترهی تجارب طراح و همچنین مجموعهای که از کارهای خودش ساخته، بستگی دارد. شما باید دربارهی انتخابهای حرفهای خود با استراتژی عمل کنید و در هر کار فرصتهای پیشرفت خود را در نظر بگیرید.
طراح گرافیک میتواند پنج تا ده سال اول کارش را به صورت مستقل کار کند. البته اگر بتواند در این مدت شهرت خوبی برای خودش دست و پا کند.
پیشبینی شده است که استخدام در طراحی گرافیک از سال 2016 تا 2026، چهار درصد رشد خواهد داشت. از سویی استخدام طراحانی که با انتشارات چاپی کار میکنند، ممکن است با یک کاهش بیست و دو درصدی مواجه شود. اما آنهایی که با نهادهایی که کارشان با سیستمهای رایانهای سر و کار دارد، کار میکنند، در امان خواهند بود. رقابت در این حوزه بسیار شدید است.
شخصیت و علائق طراح گرافیک
طراحان گرافیک معمولاً تمایل دارند سبک کاری خودشان را پیدا کنند و به اصطلاح هنرمند صاحب سبک باشند. این دربارهی اکثر طراحان گرافیک صدق میکند. البته بسیاری ناگزیر به کار برای شرکتهای غیرهنری رضایت میدهند، اما هدف و آرزوی گرافیستها این است که کار خلاقانه و اورجینال خودشان را انجام دهند، یا نهایتاً برای شرکت یا نهادی هنری کار کنند. طراحان گرافیک باید دارای مهارتهای تحلیلی باشند. یعنی باید بتوانند کارشان را از نگاه مشتری یا مصرفکننده ببینند و متوجه شوند که آنچه مشتری یا مصرفکننده از کار آنها برداشت میکند، همان است که خواسته بود یا نه. ناگفته نماند که کار طراح گرافیک مستلزم ساعتها پشت رایانه نشستن است، بنابراین برای افرادی که توانایی ساکن نشستن در یک مکان را دارند، شغل مناسبی است.