استخدام موشن گرافیست
به دانش ترکیب حرکت و صوت یا به زبان ساده، متحرکسازی تصاویر و صداگذاری روی آنها میگویند موشن گرافیک یا تصاویر متحرک؛ تصاویری که به وکتور معروفاند و به وسیلهی نرمافزارهای ساخت موشن گرافیک مثل افتر افکت به حرکت درمیآیند. موشن گرافیک را میتوان به دو دستهی کلی (Art) گرافیک و (Technique) موشن تقسیم کرد که میتوان در تمام پلتفرمهای دیجیتال از آن بهره برد؛ از تلویزیون، فیلم و سینما گرفته تا تبلیغات، وبسایتها، اپلیکیشنها، شبکههای اجتماعی و غیره. موشن گرافیک در واقع استفاده از المانهای گرافیکی برای توضیح و تفسیر یک هدف خاص است.
موشن گرافیستها یا طراحان موشن گرافیک معمولاً برای برنامههای تلویزیونی، فیلمهای سینمایی و سریالی یا وبسایتها ایده و کار هنری میسازند. آنها از افکتهای بصری و انیمیشن و تکنیکهای سینمایی استفاده میکنند تا آثار خود را خلق کنند. در واقع آنها گرافیک ثابت را به گرافیک متحرک تبدیل میکنند. اصولاً برای انتقال یک موضوع به مخاطب موشن گرافیک قدرت بیشتری نسبت به گرافیک ثابت دارد. موشن گرافیک و جلوههای بصری و همینطور انیمیشن، میتواند یک وبسایت، فیلم یا یک کسب و کار و یا استارتاپ را به سطوح جدیدی از موفقیت برساند. از این رو، امروزه موشن گرافیک به یکی از محبوبترین ابزارهای تولید محتوای تصویری در حوزههای مختلف شده است.
انواع موشن گرافیک
۱. موشن گرافیک؛ متداولترین نوع موشن گرافیک که با متحرکسازی تصاویر و وکتور و بعد صداگذاری روی این تصاویر انجام میشود.
۲. ویدئو موشن؛ تلفیقی از فیلمبرداری واقعی و گرافیک است. قسمتهایی از فیلم که قابلیت فیلمبرداری واقعی ندارند با گرافیک اجرا میشوند.
۳. استاپ موشن؛ در این نوع از موشن گرافیک از اشیا واقعی عکاسی میشود، اشیا را در حالتهای مختلف قرار میدهند و بعد از آنها عکس میگیرند و در مرحلهی آخر این عکسها را متحرک میکنند.
۴. اینفو موشن؛ نخست اینفوگرافیک رسم میشود و بعد حرکت به گونهای وارد اینفوگرافیک میشود تا مراحل مختلف نشان داده شود.
وظایف و مسئولیتهای موشن گرافیست
• ارائهی سناریو یا استوریبرد به مشتری و تأیید گرفتن از او
• ارائهی کاراکترها و لوکیشنها به مشتری و تأیید گرفتن از او
• متحرکسازی براساس سناریو یا استوریبرد
• صداگذاری بر اساس سناریو نهایی
• تحویل محصول نهایی به مشتری و اعمال اصلاحات در صورت نیاز
مهارت و توانمندیهای موشن گرافیست
یک موشن گرافیست موفق باید طیف وسیعی از مهارتها و توانمندیهای مربوط به رشتههای هنری را یکجا در خود داشته باشد. از جمله این مهارتها میتوان به این موارد اشاره کرد:
• طراحی گرافیک؛ دانش طراحی گرافیک برای موشن گرافیستها ضروری است؛ آنها عناصر گرافیکی را با استفاده از اصول انیمیشن به حرکت درمیآورند. بنابراین آشنایی هر چه بیشتر با طراحی گرافیکی باعث هر چه بهتر و زیباتر شدن کار نهاییشان میشود. به عنوان یک موشن گرافیست در بسیاری از اوقات از شما خواسته میشود که نه تنها عناصر گرافیکی را به حرکت درآورید، بلکه آنها را با توجه به موضوع ویدئو طراحی کنید. البته ممکن است در یک استودیو مشغول به کار شوید که وظیفهتان فقط به حرکت درآوردن اشکالی باشد که یک طراح گرافیک ساخته است. اما ممکن است در پروژهای دیگر به مهارت طراحی گرافیک نیاز باشد.
• طراحی و هنرهای تجسمی؛ داشتن مهارت هنری میتواند در طول فرآیند طراحی پروژهی موشن گرافیک بسیار مفید واقع شود. با دانش هنری بالا میتوانید مشتریان و مخاطبان بیشتری را به خود جذب کنید بهتر است ایدههای خود پیش از ساختن مدلهای کامپیوتری روی کاغذ طراحی کنید. طراحیهای دستی رو کاغذ وقت کمتری میگیرد و به راحتی میتوان آنها را تغییر داد و ایدههای مختلف را برای یک پروژه امتحان کرد.
• رنگشناسی؛ در پروژههای موشن گرافیک باید از رنگ استفاده کرد. بنابراین یک موشن گرافیست موفق باید درک کاملی از تئوری رنگ و این که رنگهای مختلف چه حسی را منتقل میکنند، داشته باشد.
• درک انیمیشن؛ بخش زیادی از کار موشن گرافیست به حرکت در آوردن عناصر گرافیکی بر روی زمینه است. برای انجام این کار باید از انیمیشن استفاده کرد و انیمیشن در موشن گرافیک فقط به معنای تعیین چند فریم اصلی نیست. برای ارائهی یک کار جذاب، آشنایی با اصول انیمیشن و نحوهی حرکت چیزهای مختلف لازم است. یک موشن گرافیست حرفهای همچنین باید بداند که در چه موقعیتهایی اغراق کند، چه زمانی حرکات را سریع و چه زمانی آن را کند کند، چگونه پروژه را زمانبندی کند و ... . اگر عناصر گرافیکی به کار رفته در پروژهی موشن گرافیک عالی شده باشند، اما انیمیشن خوب نباشد، نتیجهی کار چندان جالب نخواهد بود.
• طراحی سهبعدی؛ عناصر گرافیکی سهبعدی هم به موشن گرافیک راه یافتهاند و روز به روز به محبوبیتشان افزوده میشود. بنابراین موشن گرافیست بهتر است این مهارت را بیاموزد تا با تغییرات این صنعت همگام باشد.
• درک تایپوگرافی؛ از تایپوگرافی بسیار در موشن گرافیک استفاده میشود و گاهی اصلیترین بخش یک ویدئو موشن گرافیک را تشکیل میدهد. از آنجا که متن نقش مهمی را ایفا میکند، موشن گرافیست باید درک خوبی از تایپوگرافی داشته باشد؛ اینکه چه عناصری را میتواند در یک متن تایپشده تغییر دهد، متن با چه فونتی نوشته شود تا خواناتر باشد و معنای اثر را بهتر منتقل کند و ...
• مهارتهای تکنیکی؛ مهارتهای طراحی و هنری برای موشن گرافیستها مهم است، اما کافی نیست. از آنجا که موشن گرافیکها را با کامپیوتر میسازند، بنابراین آشنایی با نرمافزارهای کاربردی ضروری است.
• بهروز بودن؛ با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی، موشن گرافیست موفق کسی است که اطلاعات خود را دربارهی کارش بهروز نگه دارد.
• تفکر خلاق؛ مثل تمام فعالیتهای هنری، موشن گرافیک هم به خلاقیت نیاز دارد. از اساس کار موشن گرافیست جان بخشیدن به عناصر گرافیکی است و باید بهترین راه انجام این کار را بداند. ممکن است مشتری اطلاعات ناچیزی به شما بدهد و ایدهی ابتدایی پروژه چندان واضح نباشد. اینجاست که خلاقیت به کار میآید؛ یعنی دریافت یک ایدهی ساده و تبدیل آن به یک طراحی موشن پیچیده و جذاب.
• مهارت برقراری ارتباط مؤثر با دیگران؛ برای اجرای پروژههای موشن گرافیک باید با افراد مختلف ارتباط برقرار کرد، ازجمله مشتری یا کارگردانی که موشن گرافیست قرار است با او کار کند. او باید بتواند بهخوبی ایدههایش را برای مشتری و همکارانش توضیح دهد و تغییراتی را که در روند ساخت پروژه پیش میآید، به اطلاعشان برساند. معمولاً مشتریان با اصول طراحی موشن گرافیک آشنا نیستند و این به شما بستگی دارد که ایدهتان را بهوضوح به آنها منتقل کنید.
• داشتن سبک شخصی؛ مثل خلاقیت، داشتن سبک شخصی هم از عوامل موفقیت افراد در رشتهها و کارهای هنری است. پیروی از سبکهای متداول کار آسانی است، اما این کار میتواند باعث شود اثر شما شبیه کار دیگران شود. بنابراین موشن گرافیست باید تلاش کند سبک و امضای خودش را داشته باشد و این امضا را در تمام پروژههایی که کار میکند، درج کند. البته داشتن سبک شخصی در ابتدای راه ممکن نیست، اما با گذر زمان و کسب تجربه سبک مخصوص به هر فرد در او پرورش مییابد.
ضمن اینکه، یک موشن گرافیست حرفهای باید درک دقیقی از تمام جوانب فرآیند طراحی ازجمله معماری اطلاعات، طراحی تعامل، تحقیق و قابلیت استفاده، نمونهسازی سریع، طراحی بصری، طراحی حرکت، یکپارچهسازی نام تجاری و ایجاد محتوا داشته باشد. همچنین باید توانایی مؤثر در همکاری با مدیران برنامه، توسعهدهندگان، محققان و طراحان دیگر را داشته باشد تا بتواند تجربهی خود را از مفهوم به واقعیت تبدیل کند.
دانش و تحصیلات مورد نیاز موشن گرافیست
برای ورود به بازار کار موشن گرافیک حداقل یک مدرک BA / BS در رشتهی طراحی گرافیک، طراحی ارتباطات، یا حداقل سه سال تجربهی طراحی محصول، درک عمیق از اصول طراحی حرکت اصلی (تایپوگرافی، نمادگرایی، ترکیب، رنگ، زمانبندی، صحنه و …) و نحوهی تأثیر آنها بر تجربهی کاربر لازم است. آشنایی با نرمافزارهایی مثل فتوشاپ، ایلاستریتور و تمام ابزارهای مرتبط و همچین یک برنامهی سهبعدی مثل مایا، ۳DS Max،Cinema 4D یا Lightwave هم میتواند به موفقیت هر چه بیشتر موشن گرافیست کمک کند.
نرمافزارهای مورد نیاز موشن گرافیک عبارتند از:
Adobe After Effects
Adobe Premier
Autodesk Combustion
Autodesk Maya or 3DS Max
Apple Motion 3
Final Cut pro
Avid Xpress
بازار کار و وضعیت استخدام موشن گرافیست
بدیهی است که میزان مهارت، سابقهی کار، عملکرد سریع در تولید اثر و دایرهی ارتباطی گسترده در استخدام موشن گرافیست بسیار مؤثر است. موشن گرافیستها هم به استخدام شرکتها در میآیند و هم به صورت مستقل و آزاد در استودیوهای شخصی خود کار میکنند. و از آنجا که بخش زیادی از کارشان را با کامپیوتر انجام میدهند، بنابراین باید توانایی یکجانشینی طولانیمدت را داشته باشند.
پیشرفت در این عرصه و رشد بازار کار در گرو رشد تکنولوژی است. با توجه به ظهور شبکههای اجتماعی، موشن گرافیک از محبوبیت زیادی در عرصهی تولید محتوا در سرتاسر دنیا برخوردار شده است و در واقع تحولی ایجاد کرده است. پیشبینی شده است که که تعداد کارهای هنرمندان و پویانماهای چندرسانهای در ایالاتمتحده تا سال 2020 یک رشد هشت درصدی داشته باشد.
انفجار بازاریابی محتوا، نیاز به بازار کار موشن گرافیک را در بسیاری از صفحات وب ایجاد کرده است. طراحان گرافیک حرکت و ویراستاران گرافیکی حرکت به طور انحصاری در مرکز این تحول قرار دارند. شاید این دو شغل شبیه هم باشند، اما موقعیتهای مختلفی دارند.
طراحان گرافیک حرکت تصاویر را که ممکن است فیلم یا تصاویر ساکن یا تصاویر تولیدشده توسط کامپیوتر باشند، با نرمافزار افتر افکت متحرک میکنند و بعد با جلوههایی مثل انحراف، دستکاری رنگ یا جابجایی زمان را به تصاویر اعمال میکند. این کار بازار خوبی دارد.
طراحان گرافیک حرکت مسئول ایجاد عکسهای اثر با استفاده از گرافیک حرکت هستند؛ خلاقیت در این کار، بازار کار موشن گرافیک را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. هر چه دانش طراحان دربارهی برنامههای گرافیکی حرکت بیشتر باشد و در تولید اثر عملکرد سریعی داشته باشند، شانس استخدام و شغلیابیشان بیشتر است. طراحان گرافیک حرکت باید دانش کار از کدکهای ویدئویی (فشردهسازی) داشته باشند که خروجی گرافیکی خود را بهینهسازی کنند.
ویراستاران گرافیک حرکت
ویراستاران گرافیکی حرکت فیلمهایی را که توسط طراحان گرافیک حرکت ایجاد شده است، ویرایش میکنند. آنها فیلمهایی تولیدشده توسط طراحان گرافیک حرکت را به یک برنامهی ویرایش مانند Adobe Premiere وارد میکنند و از فیلم برای تولید خروجی نهایی استفاده میکنند. تیزر نهایی وارد بازار کار موشن گرافیک شود. ویراستاران گرافیکی معمولاً با طراحان گرافیک حرکت در خصوص انتخاب بهترین کدکهای ویدئویی و نرخ فشردهسازی ویدئو برای دستیابی به نتایج مطلوب در محصول نهایی مشورت میکنند.