استخدام کارشناس رسانه
رسانه چیست؟
رسانه مهمترین ابزار انسان برای شناخت، آشنایی و نزدیکی با همنوع خود و همینطور جهان اطرافش است. پدیدهای مدرن که دارای مفاهیم پیچیده و گستردهای است، اما در زبان فارسی همانطور که از اسمش پیداست، کارش رساندن است. رساندن اطلاعات، حرف، پیام و دیدگاه به افراد. بدیهی است که برای چنین کاری نیاز به یک بستر یا ابزار است. رسانه همان بستر یا ابزار است. در واقع بهتر است رسانه را تکنولوژیای بدانیم که هم راه ارتباط افراد در اقصی نقاط دنیا با یکدیگر است و هم انتقال پیام به مخاطب در سطح گسترده. گفته میشود که هنوز تعریف جامع و مشخصی از مفهوم رسانه به دست نیامده است، اما بنا به یک تعریف رسانه، صنعتی است که محصولات و خدمات اطلاعاتی و سرگرمی را تولید کرده و میفروشد. یک تعریف دیگر میگوید هر ابزار، روش و وسیلهای که برای ارتباط به کار برود، رسانه است. و در رایجترین شکل تعریف آن، رسانه یعنی هر نوع ابزار ارتباط انبوه مثل تلویزیون، رادیو، مجلهها و روزنامهها و در دنیای امروز شبکههای اجتماعی. در تمام این تعاریف سه مؤلفهی اصلی مشترک وجود دارد: اطلاعات و محتوا یا همان پیام، مخاطب برای شکلگیری ارتباط و بستر ارتباطی.
برای شناخت بیشتر رسانه باید این را بدانیم که رسانه با ابزار رسانه فرق دارد، روزنامه، میکروفن، شبکههای اجتماعی، رادیو و تلویزیون، همگی ابزارهای رسانهای هستند و میتوانند نقش بستر ارتباطی را ایفا کنند. اما رسانه زمانی شکل میگیرد که پیام (محتوا) نیز وجود داشته باشد و مخاطبانی هم در انتظار دریافت آن پیام باشند. لازم به ذکر است که دسترسی به ابزار رسانه آسان، اما ساختن رسانه بسیار دشوار و کاری است تخصصی. داشتن یک وبسایت، یک صفحه در شبکههای اجتماعی، انتشار پادکست، مجله یا کتاب، به خودی خود به معنای شکلگیری یک رسانه نیست.
انواع رسانه
رسانه به دو دستهی رسانهی جمعی و رسانهی اجتماعی تقسیم میشود. رسانهی جمعی، انبوه یا گروهی یا همان Mass Media به رسانههایی گفته میشود که فرستنده به وسیلهی آن میتواند پیام/ محتوا/ اطلاعات/ دیدگاه/ حرف خود را به حجم وسیعی از مخاطبان برساند؛ به دو صورت یک فرستنده با تعداد زیادی مخاطب. یا ارتباط یکسویه یعنی فقط از سمت فرستنده به گیرنده. البته در دنیای امروز این تعاریف در هم تنیدهاند. چرا که به عنوان مثال در نوع اول رسانهی جمعی مشخص نیست که منظور از این تعداد زیاد دقیقاً چقدر است. یا در نوع دوم مخاطب میتواند از طریق پیامک یا ایمیل با تلویزیون یا رادیو تماس داشته باشد. به طور کلی کتاب و مجلات (و سایر رسانههای مبتنی بر صنعت چاپ، صفحه گرامافون و بعدها نوار کاست و سیدی، سینما، رادیو، تلویزیون، اینترنت و موبایل در دستهی رسانهی جمعی قرار میگیرند.
رسانهی اجتماعی یا همان Social Media (اینستاگرام، توئیتر، فیسبوک و ...) شکل مدرنتری از رسانه است که در آن ارتباط به صورت دوسویه اتفاق میافتد. در اینجا باید به این نکته اشاره کرد که بین رسانهی اجتماعی و شبکهی اجتماعی تفاوت وجود دارد. با اینکه هر دو از یک ابزار رسانهای استفاده میکنند، اما هدف رسانهی اجتماعی ارتباط دوسویه بین صاحب رسانه و مخاطب رسانه است. و در شبکهی اجتماعی، هدف اصلی ایجاد ارتباط میان مخاطبان یا مشتریان یا افرادی است که همگی در یک سطح از قدرت و اختیار قرار میگیرند. در این رسانهها، همچنان یک سمتِ رابطه، قدرت و تسلط بیشتری دارد (فرستنده). اما طرف دوم هم، به علت زیرساخت موجود، خود را در تعامل دو سویه با او میبیند.
در یک دستهبندی دیگر رسانه را میتوان به دو دستهی دیداری و شنیداری تقسیم کرد. رسانههای شنیداری مثل رادیو، پادکست، نوار شنیداری(حلقهای، کاست، سیدی)، صفحه، رادیو، تلفن و کارت شنیداری. رسانههای دیداری مثل تلویزیون و ماهواره، انواع تصاویر، کتابها، مجلهها، راهنماهای مطالعه، نمودارها، نقشهها، پوسترها، کاریکاتورها، روزنامهها، سینما و فیلم، اینترنت و متعلقاتش، منبر.
اﻫﻤﯿﺖ ﮐﺎرﺑﺮد رﺳﺎﻧﻪﻫﺎ
• ایجاد تجربهی ﯾﺎدﮔﯿﺮی دﺳﺖ اول و ﯾﺎ ﻧﺰدﯾﻚ ﺑﻪ آن
• اﯾﺠﺎد اﻧﮕﯿﺰهی ﯾﺎدﮔﯿﺮی و ﻛﻤﻚ ﺑﻪ ﺗﺪاوم آن
• ﺻﺮﻓﻪﺟﻮﯾﯽ در زﻣﺎن آﻣﻮزش
• ارﺗﺒﺎط آﺳﺎنﺗﺮ و ﺗﻔﻬﯿﻢ ﺑﻬﺘﺮ
• ﺷﻜﻞدﻫﯽ ﯾﺎدﮔﯿﺮی ﺳﺮﯾﻊﺗر، ﻋﻤﯿﻖﺗﺮ و ﭘﺎﯾﺪارﺗﺮ
• ﺷﻜﻞدﻫﯽ ﺗﺠﺎرب ﯾﺎدﮔﯿﺮی ﻧﺎﻣﻤﻜﻦ