استخدام کارشناس ERP
ERP چیست؟
برنامهریزی منابع سازمانی یا همان ERP، سیستمی است از اپلیکیشنهای نرمافزاری جامع که به استانداردسازی، کارآمدسازی و یکپارچهسازی فرآیندهای کسبوکار در بخشهای مالی، منابع انسانی، تأمین خدمات، توزیع و غیره میپردازد. بهطور عمومی، سیستمهای ERP با استفاده از تعاریف دادههای مشترکی که بر روی یک پایگاه دادهها عمل میکنند، بر روی پلتفرمهای جامع و یکپارچه نرمافزاری عمل میکنند.
ERPها در اصل برای شرکتهای تولیدی طراحی شده بودند، اما دیری نگذشت که در صنایع خدماتی، تحصیلات عالی، بیمارستانها، مراقبتهای بهداشتی و پزشکی، خدمات مالی و دولتها نیز مورد استفاده گستردهای قرار گرفتند. هر یک از صنایع، برنامهریزی منابع سازمانی یا ERP مخصوص به خود را دارد. بهطور مثال، ERP مخصوص برای بخشهای دولتی به جای استفاده از روشهای سنتی خرید، از مدیریت چرخه حیات قرارداد (CLM) استفاده کرده و به جای تبعیت از اصول پذیرفته شده حسابداری از اصول حسابداری دولت پیروی میکند.
مزایای سیستم ERP
سیستمهای برنامهریزی جامع سازمانی (ERP)، بازده و کارآمدی کسبوکارها و تجارتها را از چند لحاظ بهبود میبخشند. این سیستمها با یکپارچه کردن اطلاعات مالی در یک سیستم واحد، گزارشهای مالی یک سازمان یا شرکت را وحدت میبخشند. چنین سیستمهایی مدیریت سفارشها را نیز یکپارچه کرده و قبول سفارشها، تولید، موجودی کالا، حسابداری و توزیع را بسیار سادهتر و کمخطاتر میکنند. بسیاری از سیستمهای ERP دارای ابزارهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) نیز هستند و از طریق آن تعامل با مشتریان را پیگیری کرده و در نتیجه درک عمیقتری از رفتار مشتری و نیازهای او به دست میدهند. سیستمهای ERP همچنین میتوانند فرآیندهای تولید و پشتیبانی را استانداردسازی و اتوماتیزه کرده و تأمین خدمات در واحدهای جداگانه سازمان را نیز یکپارچه کنند.
سیستمهای ERP که بهدرستی کار میکنند، کسبوکارها را قادر میسازند تا زمان مورد نیاز برای تکمیل هر یک از فرآیندها را کاهش دهند. این سیستمها تعامل و همکاری را نیز از طریق ارائه دادههای منظم و مشترک افزایش داده و در نهایت موجب تصمیمگیریهای بهتری میشوند. استانداردسازی و سادهسازیای که سیستمهای ERP ارائه میدهند انعطافناپذیری ساختارها را کاهش داده و از این طریق کسبوکاری ایجاد میکنند که دارای سرعت سازگاری و انعطافپذیری بالایی است. این سیستمها با ایجاد پایگاههای اطلاعاتی متمرکز، حفاظت از این اطلاعات را نیز بسیار آسانتر میکنند.
کارشناس ERP کیست؟
کارشناس ERP به کسی گفته میشود که آموزشهای لازم را در استفاده از سیستمها و نرمافزارهای ERP گذرانده و در این امر دارای تخصص است. کارشناس ERP پشتیبانی و خدمات لازم را در مورد این سیستم ارائه کرده و کارفرمایان را در یکپارچهسازی اطلاعات و تصمیمهای مربوط به برنامهریزی منابع یاری میدهد. نخستین هدف کارشناس ERP این است که از اجرای کارآمد و منظم نرمافزار ERP اطمینان حاصل کرده و برای حل نواقص و ناکارآمدیها راهکار ارائه دهد. کارشناس ERP نیازمندیهای کاری و نرمافزاری شرکتها و سازمانها را در بخشهای مختلفی همچون آموزش کارکنان، فرآیندهای کسبوکار و غیره ارزیابی کرده و از صرفه زمانی و پولی راهکارها اطمینان کسب میکند. او همچنین سطوح مختلف شرکت یا سازمان را آگاه کرده و موجب تعاون و همکاری آنها در جهت بهکاراندازی مؤثر فرآیندها میشود. او باید برای هرگونه موقعیت اضطراری فنی در هر زمانی آمادگی داشته باشد.
چند دلیل برای استخدام کارشناس ERP
از دلایلی که میتوان برای استخدام کارشناس ERP برشمرد موارد زیر است:
دانش ERP
بسیاری از شرکتها از دانش بهروز در مورد سیستم ERP برخوردار نیستند. در چنین مواردی، استخدام کارشناسی که از بهروزترین و جدیدترین اطلاعات و تجارب در این مورد برخوردار است، کمک شایانی خواهد بود جهت ارتقای کارآمدیِ بیشتر شرکتها.
نظر بیطرفانه و عینی
کارشناس ERP با دانشی که در این مورد دارد، دچار هیجان و شتابزدگی نشده و با واقعنگری خواهد توانست بر تصمیمگیریهای کارفرمایان اثر مثبت بگذارد. اتخاذ تصمیمهای آگاهانه و غیرجانبدارانه میتواند از پیامدهای منفی و زیانهای گزاف جلوگیری کند.
شناخت درست از فروشندگان ERP
حیطه ERP در برخی از اوقات ممکن است بسیار سردرگمکننده باشد. تعداد فروشندگان و تعداد خردهفروشان هم ممکن است بسیار زیاد باشد. شناسایی و بررسی این تعداد از فروشندگان و خردهفروشان برای شرکتها بسیار سخت و طاقتفرسا میباشد. کارشناس ERP شناخت خوبی از فروشندگان و خردهفروشان و همچنین از قدرت بازار آنان دارد و از این طریق میتواند موجب تسهیل امور و رسیدن شرکتها به اهدافشان در زمان کمتر شود.
روششناسی پروژه
یک کارشناس کارکشته ERP نقشه راه مطمئنی در دست دارد و این نقشه راه عبارت است از روششناسی. این روششناسی مبتنی بر تجربه به دست آمده از چندین پروژه است. این نقشه راه طوری طراحی شده است که تیم را در کوتاهترین مدت به اهدافش برساند و موجب افزایش سطح آگاهی آن برای انجام بهتر وظایف گردد. کارشناس ERP بهترین راه را برای همکاری پربازده با فروشندگان چندگانه ارائه خواهد کرد.
معیار تصمیمگیری
یک کارشناس باتجربه، تجارب، دانش و تصمیمهای پیشین خود را در کار با کارفرمایان قبلی به میدان میآورد. مجموع این تجربهها و تصمیمگیریها کارشناس ERP را قادر میسازد تا تیم کارفرمایان را با معیارها و استانداردهای جامعتری یاری دهد.
وظایف و مسئولیتهای کارشناس ERP
از جمله وظایف و مسئولیتهای یک کارشناس ERP میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• تعامل با سهامداران، مشتریان و منابع فنی جهت طراحی، اجرا و حفاظت از ساختارهای امنیتی برای اپلیکیشنهای ارتقایافته PeopleSoft
• بررسی روال امنیتی در تمامی محیطهای PeopleSoft جهت کسب اطمینان از برخورداری تمامی کاربران از ابزارها و لوازم مناسب در عملکردهای کاری خود
• تحلیل و حل مسائل و مشکلات مربوط به امنیت و دسترسی در اپلیکیشنهای PeopleSoft
• ثبت و محافظت از اسناد و مدارک مربوط به طراحی امنیت، اجرا و عملکرد
• یاریرسانی به بخشهای مالی و عملیاتی جهت آموزش کاربران برای حل مشکلات روزانه و در صورت لزوم، انجام اقدامات اصلاحی
• پشتیبانی از مدیران در بهبود فرآیندهای کسبوکار از طریق اجرای بهترین عملکردها و استفاده بهینه از ظرفیتهای سیستم ERP
• کمکرسانی به بخشهای مالی و عملیاتی در پروژههای مختلف جهت افزایش بازده فرآیندهای کسبوکار
• انجام فعالیتهای دورهای در سیستم ERP جهت فراهم آوردن اطلاعات برای سازمان و مدیران
• پشتیبانی از تأمین امنیت سیستم ERP و اعطای اجازه به کاربران ERP
• حصول اطمینان از اینکه سیستم ERP اهداف و نیازمندیهای کسبوکار را تأمین کرده و نیاز کاربران را برطرف میکند
• شناسایی و نظارت بر مشکلات روزانه مربوط به سیستم ERP و تلاش در رفع آنها
مهارتها و تواناییهای لازم برای کارشناس ERP
یک کارشناس ماهر و کارکشته ERP باید دارای ذهنیتی فنی بوده و توانایی درک سیستمهای پیچیده و کار با سیستمهای چندگانه را داشته باشد. او باید دارای انعطافپذیری بالا باشد و بتواند دیدگاهها و نیازهای متعدد را در یک کلِ منسجم و یکپارچه بگنجاند. او باید مجموعهای از تواناییها و مهارتهای فنی و تخصصی را با شور و شوق به یادگیری بیشتر، به هم بیامیزد. از آنجا که حوزه ERP دستخوش دگرگونیهای پرشتابی است، این شغل نیز دارای تغییرات مختلفی است و مستلزم داشتن قدرت تفکر سریع است. افزون بر این، مهارتها و تواناییهای فنی بیشتری نیز مورد نیاز است که در قسمت زیر به برخی از آنها اشاره میشود:
مهارتهای فنی/کدگذاری
حوزه کاری کارشناس ERP بر پایه ترمیم خطاها و رفع اشکالات و نیز ارتقای نرمافزار ERP قرار دارد. به همین ترتیب، کارشناس خوب ERP باید دارای دانش و اطلاعات گسترده در مورد نرمافزار و کدگذاری بوده و همواره آماده یادگیریِ برنامههای جدیدتر و بهروزتر باشد.
مهارتهای حل مسئله
کارشناس ERP همواره آماده است تا هر نوع مشکل و مسئلهای را در رابطه با نرمافزار ERP حل و فصل کند. برای این کار او باید دارای تفکری خلاق بوده و شرایط مناسب را برای کاربران فراهم کند تا بدون مشکل به کار خود ادامه دهند.
کار گروهی و قدرت رهبری
کارشناس ERP مسئول هماهنگسازی نیازهای هر یک از بخشهای شرکت یا سازمان است. او باید بتواند جلسات را اداره کرده و اطلاعات را گردآوری نموده و سپس این بخشهای جداگانه را در یک کل منسجم و یکپارچه وحدت ببخشد.
مهارتهای ارتباطی و سخنرانی
کارشناس ERP مسئول ارائه و عرضه برنامهای تمامعیار به مدیریت و نیز آموزش جزئیات مربوط به این سیستم به کارکنان شرکت است. از این رو، او باید دارای مهارت ارتباطی بالایی بوده و بتواند مطالب دشوار و پیچیده را بهگونهای آسان و شفاف به دیگران منتقل کند.
تحصیلات لازم برای کارشناس ERP
برای فعالیت در این حوزه کاری، متقاضیان باید حداقل دارای مدرک کارشناسی در رشتههای مربوط به کامپیوتر نظیر علوم کامپیوتری یا مدیریت کسبوکار باشند. ممکن است برخی از شرکتها ترجیح دهند که متقاضی دارای پیشزمینهای در حسابداری نیز باشد. ناگفته پیداست که متقاضیانِ دارای مدارک تحصیلی بالاتر، فرصتهای بیشتری برای ارتقای شغلی خواهند داشت.
بازار کار و وضعیت استخدام کارشناس ERP
امروزه به دلیل رواج و گسترش استفاده از کامپیوتر و نرمافزارهای مختلف در تمامی سطوح جامعه از جمله بخشهای صنعتی و تجاری و تخصصیتر و پیچیدهتر شدن فرآیندهای مختلف در شرکتها و سازمانها، نیاز به کارشناسان مربوط به این حوزه نیز افزایش چشمگیری یافته است. انتظار میرود که روند گسترش سیستمهای نرمافزاری از جمله ERP نیز در سالهای آینده، سرعت بیشتری نسبت به دیگر حوزههای کاری داشته باشد. شرکتها و سازمانهای دولتی و خصوصی در عرصههای تجاری و صنعتی و خدماتی مختلف به استخدام کارشناس ERP میپردازند. متقاضیان میتوانند با توجه به علاقه، سابقه کاری و خصوصیات روانی خود در این شرکتها و سازمانها مشغول به کار شوند.
میزان درآمد کارشناس ERP
کارشناسان ERP با توجه به میزان سابقه کاری، سطح تحصیلات، شرکتی که در آن مشغول به کارند و شهر مورد فعالیت خود، حقوقهای متفاوتی دریافت میکنند. برخی از شرکتها و سازمانها که سیستمهای عریض و طویلی دارند حقوق بیشترذی نیز به این کارشناسان میپردازند. در ایران، به دلیل عدم وجود اطلاعات و آمارهای رسمی و قابلاعتماد، دسترسی به میزان درآمد این کارشناسان میسر نیست. اما در خارج از ایران و بنا بر آمار موجود در سایت گلَسدُر، متوسط درآمد سالانه کارشناس ERP برابر با ۶۶۹۰۰ یورو میباشد.