مدیریت ارشد / رهبر کسب و کار / ceo
مدیر ارشد/ceo یا همان مدیر عامل یا مدیر ارشد اجرایی بالاترین جایگاه شغلی را در یک مجموعه بر عهده دارد. تصمیمگیریها بر عهدهی اوست و بیشترین درآمد هم از آن اوست، اما مسئولیتهای سنگین هم بر دوش اوست. او مسئول برنامهریزی و ریاست بر گروهی از افراد است. بر کار پرسنل نظارت میکند و هر زمان که لازم باشد، اصلاحاتی در امور به وجود میآورد. این اصلاحات و مدیریت کارکنان یا از طریق سرپرست هر بخش یا به طور مستقیم انجام میشود. مدیر ارشد در اغلب اوقات بزرگترین و مهمترین گروه یا گروههای درون سازمان را سرپرستی میکند؛ به همین خاطر با چالشها و مسئولیتهای سنگینی مواجه خواهد شد. شاید این پست در شرکتهای کوچک ضرورت نداشته باشد، اما برای شرکتها یا سازمانهای بزرگ که دارای سطوح و لایههای مختلف مدیریتی هستند، وجود چنین پستی مرسوم و الزامی است. وظایف و اختیارات مدیر ارشد فراتر از یک مدیر معمولی است و انجام این کار نیازمند ذهنیت و شخصیت قوی و مهارتهای فوقالعاده است.
وظایف و مسئولیتهای مدیریت ارشد / ceo
هر شرکت یا سازمانی اهداف و مأموریتهای خودش را دارد. بنابراین وظایف و مسئولیتهای مدیران ارشد یا عامل نیز بسته به حوزهی شرکت یا سازمانی که در آن کار میکنند، متفاوت است. به طور کلی گفته میشود که مدیر ارشد باید مسئولیت تعیین استراتژی برای رسیدن به چشماندازهای شرکت یا سازمانش را بر عهده گیرد. همچنین اطمینان حاصل کند که شرکت دارای تیمی مناسب برای اجرای آن استراتژی باشد. این بخش از مسئولیتهای مدیریت اجرایی شامل شناسایی نقشهای جدیدی میشود که باید برای رسیدن به اهداف به کار گرفته شوند و همچنین نقشهایی که باید از طریق توسعه یا کارکنان جدید و غیره بهبود پیدا کنند. به بخشی از وظایف و مسئولیتهای مدیر ارشد اشاره میکنیم:
• تعیین و تدوین سیاستها و مدیریت کل شرکت یا مؤسسات خصوصی و عمومی در چارچوب تعریف شده توسط هیئت مدیره و یا گروههای حاکم مشابه
• برنامهریزی، اداره و هماهنگسازی فعالیتهای عملیاتی از بالاترین موضع مدیریتی با کمک سایر مدیران و کارکنان
• راهنمایی و هدایت افرادی که به طور مستقیم به او گزارش میدهند (مدیران و سرپرستان هر بخش)
• اطمینان از شفافیت در رابطه با اولویتها و اهداف عملیاتی شرکت یا سازمان
• پذیرش درخواست سرمایهگذاری (تا اندازهای که اختیارات به او اجازه میدهد)
• مدیریت مالی و بودجهای عملکردهای سازمان
• پذیرش درخواستهای استخدامی و خروجی گروه تحت امر خود
• راهنمایی در شناخت استعدادها و فرآیندهای توسعهای گروهها
• اطمینان از همکاری و همافزایی میان گروهها
• تعامل با دیگر مدیران ارشد در خصوص گزارشدهی گروهها
• همکاری با دیگر مدیران ارشد در خصوص توسعهی استراتژی و برنامهریزی برای اجرای برنامههای کلان
• تسهیل برنامههای تحقق اهداف برای بهبود عملکرد سازمان
مهارتها و توانمندیهای مدیریت ارشد / ceo
مدیران ارشد رهبرانی بالقوه، صادق مبتکر، قابل اعتماد، مسئولیتپذیر و کوشا هستند که در برقراری ارتباط با کارمندان بسیار موفق عمل میکنند. آنها اغلب شنوندگان و مجریان قدرتمندی هستند که دارای استراتژیاند و میتوانند در مواقع بحرانی با آرامش عمل کنند و پیش از اجرای هر کاری فکر کنند. کسی که میخواهد در این شغل موفق شود، باید:
• توانایی حل مسائل پیچیده را داشته باشد؛ که یعنی شناخت مسائل پیچیده، مرور و بررسی اطلاعات مرتبط با توسعه و ارزیابی گزینهها و اجرای راهکارها
• بر پیشرفت حرفهای و شخصیتی خود در حوزههای رهبری، توسعهی استعدادها و مربیگری تمرکز و توجه ویژه داشته باشد
• استراتژی درآمدی برای سازمان تدوین کند و تحلیلی دقیق از رقبا، مشتریان و دیگر نیروهای خارجی بازار ارائه کند
• دانش مناسبی از مباحث مالی مانند بودجه، هزینه و حسابداری داشته باشد
• از مهارتهای مذاکره، فنون ارتباط، توانایی درک و ارائهی گزارش، توانایی تیمسازی، درک گفتاری و نوشتاری، شم مسئلهیابی و ... بهرهمند باشد
• در کنار مهارتهایی چون تشویق و تهییج دیگران، توانایی تصمیمگیری سریع با در نظر گرفتن هزینهها را هم داشته باشد
• تفکر انتقادی داشته باشد؛ در مواجه با مسائل از منطق و استدلال برای شناخت نقاط ضعف و قوت و ارائهی راهکار استفاده کند
دانش و تحصیلات مورد نیاز مدیریت ارشد / ceo
بر اساس آمار جهانی بیشتر مدیران عامل یا ارشد اجرایی شرکتهای معتبر دنیا در یکی از رشتههای مدیریت، تجارت و اقتصاد، مالی و حسابداری تحصیل کردهاند؛ عدهای هم در رشتههایی چون مهندسی و علوم پایه و همچنین حقوق. برای ورود به این حوزهی کاری لزوماً نیازی به اخذ مدرک کارشناسی در رشتههای مربوط به مدیریت نیست. اکثراً متقاضیان و فعالان این حوزه مدرک کارشناسی خود در رشتههای دیگر بهخصوص رشتههای فنی و علوم پایه میگیرند و بعد کارشناسی ارشد را در رشتهی MBA یا DBA. برای آن دسته که علاقه دارند مدیر عامل یک شرکت فناوری شوند، بهتر است در رشتههای مهندسی یا علوم پایه مدرک کارشناسی را بگیرند. اگر مدرک مرتبط به مدیریت نداشته باشید، امکان استخدام در این شغل برای شما وجود ندارد.
یک مدیر عامل یا مدیر ارشد اجرایی موفق باید:
• دانش کسب و کار و مدیریت اصول مرتبط با برنامهریزی راهبردی، تخصیص منابع، مدلسازی منابع انسانی، فنون رهبری، تکنیکها و شیوههای تولید و هماهنگسازی افراد و منابع را داشته باشد.
• در خصوص اقتصاد و حسابداری، اصول و تکنیکهای اقتصاد و حسابداری، بازارهای مالی، بانکداری و نیز تحلیل و گزارشگیری از دادههای مالی را بشناسد.
• در مورد قوانین و امور دولتی، با قوانین، دستورالعملهای حقوقی، رویههای قضایی و دادرسی، دستورالعملها و آئیننامههای دولتی، قوانین وکالت و فرآیندهای سیاسی مردمسالارانه آشنا باشد.
• ساختار و محتوای زبان فارسی، از جمله معانی و املای واژگان و قواعد ترکیب و دستور زبان را به خوبی بشناسد.
• دانش اصول و فرآیندهای خدمترسانی به مشتریان و پرسنل از جمله ارزیابی و سنجش نیاز مشتری، شناخت و به کارگیری استانداردهای کیفیت در خدمات و ارزیابی رضایت مشتری را داشته باشد.
آیندهی شغلی و وضعیت استخدام مدیریت ارشد / ceo
بر اساس آمار وزارت کار ایالات متحده استخدام مدیر ارشد / ceo تا سال 2026 میلادی با رشدی هشت درصدی مواجه خواهد بود. استخدام مدیر ارشد اجرایی یا مدیر عامل با توجه به اینکه بالاترین مقام را در یک شرکت یا سازمان بر عهده دارد، تا حد زیادی به سابقه و تجربههای مدیریتی علاقهمند یا متقاضی بستگی دارد. مدیران ارشد اجرایی بیش از چهل ساعت در هفته کار میکنند و گاهی این ساعات کاری شامل عصرها و آخر هفتهها نیز میشود. آنها گاهی به سفر کاری هم میروند. میزان درآمد یک مدیر عامل یا مدیر ارشد اجرایی بسته به صنعت، مکان، میزان تجربه و شرکت یا سازمانی که در آن مشغول به کار است، تغییر میکند. اما بر اساس آمار وزارت کار ایالات متحده میانگین درآمد سالانه در این شغل صد و هشتاد و نه هزار و ششصد دلار است. درآمد سالانهی ده درصد برتر، دویست و هشت هزار دلار و ده درصد پایینتر، شصت و هشت هزار و سیصد و شصت دلار است.
ویژگیهای رهبر کسب و کار و تفاوت آن با مدیریت
رهبری کسب و کار یکی از بنیادیترین فعالیتهای مؤثر در یک شرکت یا سازمان است. وقتی که کارمندی در چهارچوب وظایف فردی و فعالیتهای گروهی خود نیاز به حمایت دارد، به رهبر کسب و کار مراجعه میکند. رهبران افراد کوشا و توانمندی هستند که به طور مداوم سطح اطلاعات خود را بالا میبرند و بهروز نگه میدارند تا در شرایط سخت و غیر منتظره توانایی اتخاذ بهترین تصمیمها را داشته باشند.
یک رهبر کسب و کار خوب دارای تمرکز، اعتماد به نفس، جذابیت در رفتار و شخصیت، قاطعیت در تصمیمگیری، شفافیت در افکار و گفتار، شور و اشتیاق در رفتار، نوآوری و خلاقیت در افکار، بینش و درک درست از مسائل، صبر و بردباری در مشکلات و آموزش، ارتباط دوستانه و سازنده با اعضای تیم و پشتکار و تلاش در انجام کارهاست. او امین و مطمئن، الهام بخش و تأثیرگذار، دوراندیش، مثبتاندیش و بخشنده، متعهد و مسئولیتپذیر، پر انرژی و هیجان است.
مدیر و رهبر در یک کسب و کار دو نقش بسیار متفاوت از هم دارند. رهبران میتوانند مدیران موفقی باشند و مدیران در بهترین حالت میتوانند خود را به یکی از سطوح رهبری ارتقاء دهند.
• محبوبیت و تأثیرگذاری رهبر کسب و کار به مراتب بیشتر از مدیر است. رهبران با توجه به شخصیت و تواناییهای افراد برنامهریزی میکنند و مدیران سلسله مراتب را به صورت رسمی و اداری رعایت میکنند.
• رهبران یک مجموعه دائماً در حال برنامهریزی و بهبود اوضاع هستند و مدیران، زیاد در پی تغییرات اساسی نیستند. رهبر کسب و کار تمام تلاش خود را میکند تا با ارزشگذاری بر افراد و شکوفاسازی استعدادها تحولات اساسی به وجود آورد. در همین راستا، رهبر شرایط فعلی سازمان را دگرگون میکند، اما مدیر به هدفگذاریهای ساده اکتفا میکند.
• مدیران وظایف را به کارکنان توضیح میدهند و کارکنان موظفاند بر طبق آنها عمل کنند. رهبر کسب و کار شور و اشتیاق لازم در افراد به وجود میآورد، بعد آنها را با خود همراه میکند. در واقع رهبران وظایف منطقی و تعیینشدهی افراد را با ایجاد انگیزه به آنها محول میکنند.
• یک مدیر وظایف را به صورت رسمی برای افراد تعریف و تعیین میکند، اما رهبر ابتدا به چراییِ انجام کار میپردازد، بعد کار را به افراد واگذار میکند. در واقع رهبر با مشخص کردن چشمانداز فعالیتهای یک مجموعه، تجسم واضحی از انجام وظایف برای افراد به وجود میآورد.
• مدیران برای بهتر انجام شدن کارکنان را تشویق یا تنبیه میکنند. مهمترین چیز چیز از نظر مدیران سازمان، اطاعتپذیری پرسنل است. رهبر کسب و کار با جلب تعهد اعضای تیم به فعالیت گروهی میپردازد. رفتار درست و عملکرد روانشناسیشدهی رهبر باعث میشود افراد شوق بیشتری برای همکاری با او داشته باشند.