استخدام کارشناس واردات
کارشناس واردات کیست؟
هدف از استخدام کارشناس واردات در شرکتهای بازرگانی، نظم بخشیدن به کارهای گمرکی و ترخیص کالا از بنادر و مرزهای ورودی به کشور است. کارشناسان واردات معمولا ارتباطات نزدیکی با اعضای حقوقی شرکتها داشته و با استفاده از دانش و تجربه، وظیفه دارند تا کالاهای وارداتی را به صورت قانونی و با پرداخت تمام حقوق گمرکی و مالیاتی، به دست صاحب محموله برسانند. یک کارشناس واردات باید اطلاع درستی از تعرفههای گمرکی و مراحل انجام کار داشته باشد. چرا که خطا در هر یک از مراحل انجام کار ممکن است کاری غیر قانونی تلقی شده و جریمههایی را از سمت نهادهای دولتی به دنبال داشته باشد.
علاوه بر این، افرادی که در حوزه واردات کالا مشغول فعالیت هستند، نیاز به ارتباطات اجتماعی گسترده دارند. چرا که این افراد به صورت مشخص با بازرگانان فعالیت میکنند و نیاز است که آداب اجتماعی مربوط به محیط کسب و کار را به خوبی رعایت نمایند.
مهارتهای مورد نیاز یک کارشناس واردات
• توانایی برقراری ارتباط با افراد مختلف در داخل و خارج از شرکت
• تسلط به قوانین گمرک مربوط به واردات کالا
• ارزیابی و قیمت گذاری محموله وارد شده با توجه به استانداردهای گمرک
• توانایی پیگیری پروژههای مختلف در یک زمان
• توجه به اتفاقات و تغییرات به وجود آمده در روند اجرای پروژه
• توانایی مدیریت کارها به صورت شخصی
• اولویت بندی کارها و ثبت مستندات مربوط به هر پروژه
• داشتن تجربه در زمینه تجارت بین الملل
• آشنایی با سیستمهای CRM و PLM برای بهبود کیفیت ارتباط با مشتریان
• آشنایی با مراحل اداری ترخیص کالا از بنادر و گمرکها
• آشنایی با سیستمهای کامپیوتری و توانایی کار با سیستمهای اتوماسیون گمرک جمهوری اسلامی ایران
وظایف کارشناس واردات
کسی که به عنوان کارشناس واردات در یک شرکت استخدام میشود، وظایف زیاد و در عین حال حساسی را بر عهده خواهد داشت. مهمترین ویژگی کارشناسان واردات، نظم و دقتشان در انجام کار است. این افراد باید تمام مدارک مربوط به یک کالای وارداتی را به صورت منظم و دسته بندی شده، گردآوری کرده و از تمامی آنها نمونه آنلاین تهیه نمایند. از آنجایی که بیشتر کارهای مرتبط با ترخیص کالا امروزه از طریق اتوماسیون صورت میپذیرد، داشتن نمونههای اسکن شده سرعت پیشرفت کار را به مراتب بیشتر خواهد کرد. همچنین کارشناسان واردات، وظیفه ارائه مشاوره در خصوص تعرفههای گمرکی، بیمه نامه، هزینههای ترخیص بار و مالیات و ارزش افزوده را به صاحبان بار و بازرگانان بر عهده دارند.
در سیستم گمرک جمهوری اسلامی، کالاهای وارداتی در گروه بندیهای متفاوتی قرار گرفتهاند. لذا کارشناسان باید توانایی ارزیابی دقیق محموله وارداتی را داشته باشند و در انجام محاسبات، مرتکب به هیچ اشتباهی نشوند. در قانون واردات کشور علی رغم تمام مفاد و بندهای دقیق و کارشناسی شده، معمولا حفرههایی نیز دارد. هدف برخی شرکتها از استخدام کارشناس واردات کالا، پیدا کردن این حفرههای قانونی و در نهایت، کاهش هزینههای ترخیص یک کالاست.
تحصیلات کارشناس واردات
کارشناسی واردات، یک موقعیت شغلی است که تجربه حرف اول را در آن میزند. یعنی افراد علاقهمند به حوزه تجارت بین الملل، میتوانند با ورود به بازار کار، سریعا دانش اولیه مربوط به این حوزه را فرا بگیرند. به صورت کلی فارغ التحصیلان رشتههای حسابداری، مدیریت بازرگانی و اقتصاد، به واسطه دانش خود در حوزه تجارت، میتوانند به سرعت به عنوان یک کارشناس واردات استخدام شوند.
البته اگر در نظر دارید تا در سازمانهای دولتی از جمله گمرک جمهوری اسلامی ایران استخدام شوید، باید در آزمون ورودی شرکت کرده و مراحل مصاحبه و گزینش را پشت سر بگذارید.
درآمد کارشناسان واردات
کارشناسان واردات کالا به واسطه دانش و تجربه خود در این زمینه، میتوانند هم به صورت استخدامی و هم به صورت آزاد فعالیت کنند. به عبارت دیگر، نمیتوان برای این جایگاه شغلی بازه درآمدی بسیار دقیقی را متصور شد. دستمزد کارشناسان واردات، بستگی به پیچیدگی پروندههایی دارد در اختیارشان قرار میگیرد. به هر حال میانگین حقوق یک کارشناس واردات در کشور ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ چیزی در حدود ۶۰۰۰۰ دلار تخمین زده شده بود.
آینده شغلی و بازار کار کارشناس واردات
کارشناس واردات کالا میتواند در سازمان گمرک ایران، سازمانهای دولتی و خصوصی بازرگانی و صنعتی استخدام شود. به صورت کلی هر نهاد یا شرکتی که به واسطه زمینه فعالیت خود نیاز به استفاده از مواد اولیه یا محصولات خارجی دارد، برای وارد کردن و ترخیص کالا از گمرک، به تجربیات یک کارشناس واردات نیاز خواهد داشت.